Sju nya dödsfall i Skåne – dödligaste dygnet hittills

Smittskyddsläkare Eva Melander vid en pressträff tidigare i veckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare sju personer har dött av covid-19 i Skåne, meddelar regionen

Det är det dödligaste dygnet hittills, skriver Skånska Dagbladet. 

Totalt har 45 personer med konstaterad smitta avlidit i Region Skåne, det är fler än i någon annan region i Sydsverige.

Tidigare i veckan ökade antalet dödsfall sakta – två dagar rapporterades noll nya dödsfall. 

Men under lördagen meddelar regionen att sju personer dött senaste dygnet. Det innebär det dödligaste dygnet hittills, skriver Skånska Dagbladet. 

77 vårdas nu på sjukhus, varav 23 på intensivvårdsavdelningar. 

I nu läget provtas enbart personer som behövs läggas in på sjukhus samt boende på äldreboenden. 528 fall har konstaterats i Skåne. 

Region Skåne skriver i ett pressmeddelande att det finns risk att redan utsatta grupper drabbas hårt när covid-19 sprider sig. Därför har man beslutat att fortfarande drop-inverksamheten på Flyktinghälsan öppet, trots att många andra liknande drop-inmottagningar har stängt. 

– Vi har många patienter som inte är svensktalande och för dem är det svårt att ha kontakt med vården via telefon, säger Helene Trymander, läkare på Flyktinghälsan, i ett pressmeddelande. 

Under en presskonferens i torsdags sa smittskyddsläkaren Eva Melander att statistiken kan släpa efter. Hon sa då att läget än så länge är under kontroll, men också: 

– Vi måste vara beredda på att vi kan hamna i en situation som Stockholm. 

Läget i övriga Sydsverige

I Kronobergs län hade man under fredagen 141 konstaterade fall av covid-19 varav 13 är inlagda på sjukhus. Tre patienter är inlagda på intensivvård. Av de tre är dock två av patienterna från Sörmland. 7 personer har hittills dött av covid-19 i Region Kronoberg. 

Den 16 april fick Region Kalmar län sitt sjätte dödsfall i covid-19. Då hade 84 personer konstaterats smittade med viruset. 25 personer var inlagda på sjukhus, sju av dem på intensivvårdsavdelning. 

”Läget inom vården har under hela veckan varit stabilt” skriver regionen på sin hemsida. 

Den 17 april hade region Blekinge 43 konstaterade fall av covid-19 varav fem inlagda på sjukhus just nu. En person får intensivvård. Två personer har avlidit.

Halland har desto fler konstaterade fall. Enligt de senaste siffrorna från i fredags har man 215 konstaterade fall. 20 personer vårdas på sjukhus just nu, varav 7 personer får intensiv vård. I halland har totalt 23 personer avlidit.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!