Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bränderna i Kristianstad: ”Dåligt utredningsläge”

Foto: Jens Christian
Foto: Jens Christian
Foto: Jens Christian

Det har brunnit i Kristianstad i natt.

Totalt handlar det om ett minst ett tiotal bränder, skriver Kristianstadsbladet.

Tre av larmen handlade om bilbränder där minst sju bilar stod i lågor.

Polisen utesluter inte att bränderna har ett samband.

– Vi tack tacksamt emot vittnesuppgifter, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Det har också brunnit i bland annat en villa och en husbil.

Från midnatt och fram till 01.48 fick polisen larm om bilbränder på tre olika platser i Kristianstad. Enligt det sista larmet har fem bilar brunnit på samma ställe, en verkstadsparkering på Längebrogatan.

– Två bilar är helt utbrända där och ytterligare sex har skadats, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Det fanns stor spridningsrisk till det intilliggande grönområdet samt parkerade bilar. Räddningstjänst lyckades släcka branden, dock blev två bilar helt utbrunna. och ytterligare sex bilar får skador av branden.

Allt som allt brann totalt sju bilar i Kristianstad natten mot torsdagen och totalt inkom det mellan midnatt och klockan 02.00 fem larm om bränder i kommunen.

Samtliga fem av kommunens brandstationer var inblandade i räddningsarbetet.

– Vi har än så länge inga misstänkta eller gripna. Det är mycket svårt att säkra bevismaterial när bilarna är så här skadade, säger Anna Göransson.

Flera olika platser

Polis och räddningstjänst hade strax innan larmet angående verkstadsparkeringen skickats till Lasarettsboulevarden efter larm om som brann där. Bilen blev helt utbrunnen.

Samtliga bilbränder tros vara anlagda och den som ägde rum på verkstadsparkeringen har rubricerats som mordbrand, detta med tanke på bilarnas värde samt risken för spridning.

– Vi kan inte utesluta att bränderna har ett samband, säger Anna Göransson och meddelar att det har kommit en del vittnesuppgifter rörande branden på Lassarettsboulevarden.

– En person har setts röra sig på platsen strax innan branden. Men om det finns någon som har fler uppgifter så tar vi tacksamt emot dem.

Även husbil i lågor

Klockan 01.58 kom ytterligare larm om brand i Kristianstads kommun. Den här gången rörde det sig om en husvagn som stod parkerad på Sönnarslövsvägen i Tollarp. När polis och räddningstjänst kom till platsen hade branden spridit sig till ett garage. Det finns ingen misstanke om brott i det fallet.

Det hade dessförinnan också brunnit intill en pizzeria i Näsby.

Inga samband med bostadsbränder

Robert Loeffel, presschef vid polisen i Sydöstra Götaland, summerar nattens händelser:

– Vad gäller bostadsbränderna och bränderna i garagehus så finns det inga misstankar om brott.

– När det kommer till bilbränder så är det tyvärr inget ovanligt för oss längre, det händer i många av våra städer. Den här gången är det olyckliga omständigheter som gör att det sker vid en tidpunkt där vi har så många andra bränder.

Vad är de vanligaste orsakerna till bilbränderna?

– Det kan vara allt från rent jävelskap till försäkringsbedrägerier, säger han och meddelar att han inte har fått några indikationer på att bilbränderna är anlagda för att skada andra.

Klockan 11.30 hade polisen fortfarande ingen gripen eller misstänkt.

– Det svåra när det gäller bilbränder är att de blir totalbrända vilket gör att spåren försvinner, säger Robert Loeffel.

– Därför ser utredningsläget inte så bra ut.

Nattens bränder i Kristianstad

23.59: Det brinner i en villa på Pionjärsvägen i Näsby. Det har varit kraftig rökutveckling och synliga lågor i huset. Husets blir totalskadat och räddningstjänsten är kvar under morgonen.

 

23.56: En bil brinner vid Milnergymnasiet, inte långt ifrån lasarettet. 

 

00.53: Ytterligare en bil står i lågor. Den här gången vid Östermalmskyrkan. Flera andra fordon fanns i närheten och spridningsrisken var hög. Två andra bilar skadades. 

 

01.42: Nu kommer larmet om den största branden. Flera personbilar brinner vid en verkstad på Långebrogatan. Fem bilar blir utbrända och andra skadas. Polisen utreder bilbränderna på Långebrogatan som mordbrand.

 

01.58 Brand nära en villa söder om Tollarp. Öppna lågor syntes på platsen. Räddningstjänst och ambulans kommer till platsen där det brinner i en husvagn och ett garage.