Nu varnar V-ledaren Jonas Sjöstedt för en ökad flyktingsmuggling. Samtidigt vill han att regeringen sätter större press på EU - genom ett miljardkrav. Foto: Anna-Karin NilssonNu varnar V-ledaren Jonas Sjöstedt för en ökad flyktingsmuggling. Samtidigt vill han att regeringen sätter större press på EU - genom ett miljardkrav. Foto: Anna-Karin Nilsson
Nu varnar V-ledaren Jonas Sjöstedt för en ökad flyktingsmuggling. Samtidigt vill han att regeringen sätter större press på EU - genom ett miljardkrav. Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfvén. Foto: Pelle T NilssonLöfvén. Foto: Pelle T Nilsson
Löfvén. Foto: Pelle T Nilsson

Sjöstedts miljardkrav på regeringen

Publicerad

De svenska ID-kontrollerna har fått efterföljare i andra länder.

Nu varnar V-ledaren Jonas Sjöstedt för en ökad flyktingsmuggling. Samtidigt vill han att regeringen sätter större press på EU - genom ett miljardkrav.

– Det rimliga vore om Sverige vägrade betala medlemsavgiften till EU, säger han.

De svenska ID-kontrollerna mellan Danmark och Sverige har fått hård kritik från både Vänsterpartiet och Centern.

Båda partierna har varnat för att kontrollerna kan leda till en dominoeffekt där fler länder beslutar att införa liknande gränskontroller - och redan på måndag beslutade Danmark att följa i den svenska regeringens spår.

– Det är beklagligt och väntat att Danmark inför kontroll mot Tyskland. Jag tror att regeringen visste om det och kanske till och med välkomnar det - och det gör att det här talet om att fler tar ansvar klingar falskt, för effekten blir nu den motsatta, säger Jonas Sjöstedt.

"Vägra betala EU-avgift"

Han fruktar att ytterligare länder kan följa efter - och att det kommer leda till ökad flyktingsmuggling genom Europa:

– Jag tror att några effekter vi kommer se är att det blir mer flyktingsmuggling och fler farliga flyktförsök. Det är det som sker när man stänger farliga vägar och flyktingar fastnar i hopplösa flyktingläger.

Vad anser du att regeringen bör göra nu?

– Jag skulle vilja att man satte press på EU i stället för att sätta press på flyktingarna. EU har misslyckats fullständigt med sin politik och det vore mycket mer rimligt om Sverige vägrade betala medlemsavgiften, säger Jonas Sjöstedt.

Det skulle innebära ett miljardkrav på EU. Sverige betalar i år 31,8 miljarder kronor i avgift till EU - samtidigt som man enligt regeringens budget enbart får tillbaka 12,7 miljarder kronor i olika bidrag.

C: "Får ekonomiska konsekvenser"

Johan Hedin, C, suckar när han hör att Danmark nu infört ID-kontroll mot Tyskland.

– Det var ju inte oväntat, tyvärr, säger han.

Även han pratar om en dominoeffekt som får konsekvenser för hela Europa.

– Det värsta som kan hända nu är att det är början på en dominoeffekt där land efter land i Europa kommer att stänga sina gränser. Och det kommer att få till följd att man bygger någon slags mur vid Turkiets gräns och att väldigt många människor kommer att fara väldigt illa, säger han.

Johan Hedin är kritisk till regerings skäl att införa id-kontroll.

– Regeringen har motiverat det här beslutet med att man på det här sättet vill sätta tryck på andra länder att ta emot fler flyktingar, men nu ser vi precis motsatsen, säger han och tillägger:

– Vi befarade ju det här, och det visade sig nu att vi fick rätt. Det är klart att det hade varit bättre att bli bevisad att vi hade fel, säger han.

Han menar att hela Sveriges ekonomi i förlängningen påverkas av att allt fler länder inför gränskontroller.

– Det får stora konsekvenser för alla som pendlar men också ekonomiska konsekvenser för regionen och i förlängningen också i hela Sverige i en situation där vi behöver jobbtillväxt som allra bäst, säger Johan Hedin.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag