Jonas Sjöstedt. Foto: Sune Grabbe
Jonas Sjöstedt. Foto: Sune Grabbe

Sjöstedt: "En rättighet att få demonstrera"

Publicerad

Kravallerna i Malmö var det första som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog upp under valupptakten i Göteborg.

Han tycker att det är en rättighet att demonstrera mot nazism och vill se en striktare linje hos polisen när de beviljar Svenskarnas parti att hålla möte på allmän plats.

– Det här är en fråga där polisen ändrat sin bedömning över tid, och det ställer jag mig lite frågande till, säger han till Kvällsposten.

Samtidigt som Vänsterpartiet hölls sin valupptakt i Majorna i Göteborg arrangerade nazistiska Svenskarnas parti ett valmöte i Malmö. En järnring av 400 poliser fanns på plats för att hålla bort motdemonstranterna och minst fem personer har skadats allvarligt efter drabbningarna i Malmö.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt inledde sitt tal i Göteborg med att berätta om de nazistiska krafterna.

– Jag känner inte till i detalj vad som har skett, men det är en rättighet att få demonstrera mot nazism. Det är en rättighet att stå upp för antirasism, som man gjort i Malmö, och det måste människor få göra, säger han till Kvällsposten.

"För generösa"

Angående de som skadats, och alla omständigheter kring detta vill Jonas Sjöstedt inte uttala sig då han inte hunnit uppdatera sig om situationen tillräckligt.

I Malmö skyddades Svenskarnas parti av en järnring av 400 poliser, men frågan som Vänsterpartiets partiledare ställer sig är om det är rimligt att det nazistiska torgmötet ens fick hållas.

– Polisen har varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten. De gjorde det på första maj, de gjorde det i Almedalen. Jag tycker också att det är helt orimligt att Svenskarnas parti får komma in på svenska skolor, säger Jonas Sjöstedt.

Han uppmanar i stället att polisen att i fortsättningen tänka både en och två gånger innan tillstånd för möten, demonstrationer och manifestationer med nazistisk bakgrund beviljas.

Vill se striktare bedömning

– Vi vill gärna att polisen ger en mer strikt bedömning om när och var personer som dessa ska få ta plats. Det här är en fråga där polisen ändrat sin bedömning över tid, och det ställer jag mig lite frågande till.

Jonas Sjöstedt återkommer också till att samma parti som nu står i centrum i och med kaoset i Malmö välkomnas in i svenska skolor.

– När det gäller skolan vill vi ändra lagen så att dessa inte ska kunna komma in i skolorna. Judiska elever ska inte behöva höra på personer som förnekar Förintelsen.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson följde medierapporteringen om demonstrationen mot nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att människor har skadats när de demonstrerat mot ett nazistiskt parti. Jag hoppas nu att man tillsätter en utredning som går till botten med vad som har hänt, säger hon till Expressen.

Hon menar att man måste ta säkerheten på allvar.

– Särskilt under den kommande veckan då Svenskarnas parti har möten lite här och var i Sverige.

Vad tycker du om polisens insats?

– Jag var ju inte där och kan inte bedöma den saken, men jag hoppas att det framgår när man går till botten med vad som skett, säger Maria Ferm.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag