Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt: "En rättighet att få demonstrera"

Jonas Sjöstedt.
Foto: Sune Grabbe

Kravallerna i Malmö var det första som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tog upp under valupptakten i Göteborg.

Han tycker att det är en rättighet att demonstrera mot nazism och vill se en striktare linje hos polisen när de beviljar Svenskarnas parti att hålla möte på allmän plats.

– Det här är en fråga där polisen ändrat sin bedömning över tid, och det ställer jag mig lite frågande till, säger han till Kvällsposten.

Samtidigt som Vänsterpartiet hölls sin valupptakt i Majorna i Göteborg arrangerade nazistiska Svenskarnas parti ett valmöte i Malmö. En järnring av 400 poliser fanns på plats för att hålla bort motdemonstranterna och minst fem personer har skadats allvarligt efter drabbningarna i Malmö.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt inledde sitt tal i Göteborg med att berätta om de nazistiska krafterna.

– Jag känner inte till i detalj vad som har skett, men det är en rättighet att få demonstrera mot nazism. Det är en rättighet att stå upp för antirasism, som man gjort i Malmö, och det måste människor få göra, säger han till Kvällsposten.

"För generösa"

Angående de som skadats, och alla omständigheter kring detta vill Jonas Sjöstedt inte uttala sig då han inte hunnit uppdatera sig om situationen tillräckligt.

I Malmö skyddades Svenskarnas parti av en järnring av 400 poliser, men frågan som Vänsterpartiets partiledare ställer sig är om det är rimligt att det nazistiska torgmötet ens fick hållas.

– Polisen har varit alldeles för generösa med att ge tillstånd till nazistmöten. De gjorde det på första maj, de gjorde det i Almedalen. Jag tycker också att det är helt orimligt att Svenskarnas parti får komma in på svenska skolor, säger Jonas Sjöstedt.

Han uppmanar i stället att polisen att i fortsättningen tänka både en och två gånger innan tillstånd för möten, demonstrationer och manifestationer med nazistisk bakgrund beviljas.

Vill se striktare bedömning

– Vi vill gärna att polisen ger en mer strikt bedömning om när och var personer som dessa ska få ta plats. Det här är en fråga där polisen ändrat sin bedömning över tid, och det ställer jag mig lite frågande till.

Jonas Sjöstedt återkommer också till att samma parti som nu står i centrum i och med kaoset i Malmö välkomnas in i svenska skolor.

– När det gäller skolan vill vi ändra lagen så att dessa inte ska kunna komma in i skolorna. Judiska elever ska inte behöva höra på personer som förnekar Förintelsen.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson följde medierapporteringen om demonstrationen mot nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att människor har skadats när de demonstrerat mot ett nazistiskt parti. Jag hoppas nu att man tillsätter en utredning som går till botten med vad som har hänt, säger hon till Expressen.

Hon menar att man måste ta säkerheten på allvar.

– Särskilt under den kommande veckan då Svenskarnas parti har möten lite här och var i Sverige.

Vad tycker du om polisens insats?

– Jag var ju inte där och kan inte bedöma den saken, men jag hoppas att det framgår när man går till botten med vad som skett, säger Maria Ferm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!