Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjätte attacken från den skånska vargen

På lördagen upptäcktes ännu en vargattack i Sydsverige. I Hallaryd i Kronobergs län hade vargen dödat en tacka och ett lamm.

Angreppet hade sannolikt utförts av samma varg som redan slagit till fem gånger i norra Skåne, och som länsstyrelsen gett klartecken till att jaga.

Men i Kronoberg får den inte skjutas.

Lördagens attack hade skett precis norr om gränsen till Kronoberg, mellan Visseltofta i Skåne och småländska Hallaryd.

SVT Nyheter Småland uppger att en tacka och ett lamm hade dödats.

Nu misstänks den skånska vargen ha slagit till för sjätte gången – på andra sidan gränsen mot Småland. (Arkivbild)Foto: KLEJBUK SZCZEPAN / ADOBE STOCK
Djur som dödats av en varg är ofta bitna i nacke och hals. (Arkivbild)Foto: CHRISTER WAHLGREN

Djuren ska ha uppvisat typiska vargskador och var bitna i nacke och hals.

– Jag har varit med på besiktningen och kan bekräfta att det är en varg som har dödat två får. Det rör sig troligen om samma varg som gått till angrepp i Skåne den senaste veckan, säger Tom Espgård på länsstyrelsen i Skåne till Kristianstadsbladet.

Sjätte vargattacken

Det rör sig i så fall om den sjätte vargattacken från samma individ på en dryg vecka.

Förra helgen gjordes tre angrepp på får mellan Osby och Visseltofta. I måndags konstaterades ett angrepp på nio får i Arkelstorp och i tisdags besiktigades en tacka i Näsum som även den bedömdes ha dödats av en varg.

I onsdags beslutade länsstyrelsen i Skåne att utöka skyddsjaktområdet för den varg som nu tydligen rör sig i de norra delarna av länet.

Skyddsjaktområdet utvidgades söderut och österut mot gränsen till Blekinge.

Risk för nya angrepp

– Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp. Vår bedömning är att det är en och samma individ som utfört de alla fem angreppen i Skåne, sa David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne, då.

Beslutet om skyddsjakt gäller dock inte i Kronobergs län. Där måste ett självständigt beslut fattas.

 DNA-prover har tagits för att kunna fastställa huruvida det rör sig om samma varg som gått till angrepp fem gånger på en vecka i Skåne. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!