Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Självtester ska få kvinnor att ta fler cellprover

Ett urval av dagens största nyheter.
För att få fler kvinnor att genomgå cellprov för att upptäcka eventuella cellprovsförändringar kommer Region Blekinge att skicka hem självtester till 900 kvinnor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många kvinnor väljer att inte göra sina cellprovskontroller. För att öka antalet som faktiskt gör dem kommer 900 kvinnor i Blekinge att få ett självtest hemskickat.

Målet: att färre ska drabbas av livmoderhalscancer.

Testerna kommer att skickas ut till de 900 kvinnorna under våren, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Målgruppen är de kvinnor i länet som av någon anledning uteblivit från gynekologisk cellprovtagning i mer än sex år. 

Testet som görs ska kontrollera om man har HPV-viruset.

Grava cellförändringar

Mödrahälsovårdsöverläkaren Bodil Ehn förklarar bakgrunden för SVT.

– I den gruppen kvinnor som uteblivit under många år finns tyvärr kvinnor med grava cellförändringar. Kvinnorna kanske först kommer till sjukvården när de har symptom och det är mycket bättre att hitta förändringarna långt innan. Därför kommer vi att erbjuda ett självtest för HPV, Humant Papillom Virus, som är det virus kan ge cellförändringar. 

Självtest ska få fler kvinnor att genomgå cellprovtagning i Blekinge.Foto: Region Blekinge / Pressbild

Processen går till som så att kvinnan tar testet hemma och skickar tillbaka det. Om svaret visar att man har HPV uppmanas kvinnan att komma till mottagningen för ytterligare provtagningar, eller riktigt cellprov.

Enligt vården är självtesten precis lika säkert som de tester som görs av en barnmorska på klinik.

Detta är inte det enda försök som har gjorts för att få fler kvinnor att genomgå ett cellprov. Bland annat finns det i Blekinge möjlighet till kostnadsfri provtagning på alla kvinnohälsovårdsmottagningar.

Försöken med självtester har också provats i fler landsting i Sverige.