Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sixtens uppror efter Gudrun gav ny lag

Fick ministerbesök. Dåvarande samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin hälsade på Sixten Svensson i Kylen, Osby, 2007. Tio år efter stormen hälsar hon: "Sixten glömmer jag aldrig. Han satte fokus på elbolagen och blev rösten för de drabbade. Han lärde mej mycket och blev en person jag kom att respektera och uppskatta mycket!" Foto: Joachim Wall

För Sixten Svensson, nu 75 år, blev stormen Gudrun början på en flera månader lång och hård kamp mot eljätten Sydkraft.

Han startade det stora elupproret som ledde till en ny lag: Lagen om säker eldistribution.

– Att vi lyckades med det visar vilken oerhörd kampvilja som finns på landsbygden, säger Sixten Svensson som blev en riktig hjälte för de stormdrabbade.

VANN KVÄLLSPOSTENS FILURPRIS 2005

Namn: Sixten Svensson.

Ålder: 75 år.

Bor: Kylen, Osby.

Familj: Hustrun Barbro, två döttrar och barnbarn.

Yrke: Före detta tv-producent (bland annat "Sköna söndag" och "Fråga Lund").

Känd för: Att ha startat elupproret efter stormen Gudruns härjningar, ett uppror som ledde till en ny lag: Lagen om säker eldistribution. Tiotusentals missnöjda elkunder bytte från Eon, tidigare Sydkraft, till andra elbolag efter stormen.

Utmärkelse: Vann Kvällspostens årliga Filurpris 2005 efter att ha drivit de storm- drabbades talan mot Sydkraft.

Sixten Svensson minns tydligt hur skrämmande det kändes under stormnatten för tio år sedan när han och hustrun Barbro bevittnade Gudruns ankomst.

– Vi hade förberett oss och kört fram bilarna så att de inte skulle nås av fallande träd. När sedan ljuset försvann och dånet tilltog var det fruktansvärt otäckt, berättar han. Det var ett ohyggligt dån, som om en jumbojet låg över huset.

Sixten och Barbro kunde elda i vedkaminen och hålla värmen. Sedan gick de och lade sig och när de vaknade nästa morgon var förödelsen stor utanför huset.

– Det låg träd överallt, det var en oerhörd skövling. Jag tankade motorsågen och började röja vår privata väg fram till allmän väg. Där mötte vi grannar som gemensamt fortsatte röja den allmänna vägen så vi kunde ta oss till närmsta samhälle, Osby, där vi kunde ringa våra barn och berätta att vi mådde bra, säger Sixten Svensson.

När de sedan försökte få information från Sydkraft började ilskan stiga hos paret Svensson och deras grannar.

– Elbolaget hänvisade oss till sin hemsida. Men det var ju svart allting. Vi kunde inte titta på några hemsidor, konstaterar Sixten. De lovade att elen skulle komma tillbaka kommande onsdag, men det tog tre onsdagar innan vi fick någon el.

 

Slog omkull träd. I området kring Växjö och Ljungby, där den här bilden är tagen, noterades vindbyar på 33 meter/sekund, vilket är väldigt mycket inne i landet. Foto: Joakim Berglund


Han beskriver hur
de kände sig lurade av att inte få ärliga svar från elbolaget.

 

– De lovade hela tiden något de inte kunde hålla. Allt skulle ordna sig, förklarade de. Men i själva verket var det ju en krissituation när de inte kunde göra någonting. Det var ett stort svek att de inte sa som det var. Vi blev desinformerade. Hade de varit ärliga kunde vi ha byggt upp tillvaron efter det.

Efter 17 dagar placerades ett dieselaggregat i deras by Kylen och flera byar fick då tillgång till elström förklarar Sixten. Den provisoriska strömmen försörjde grannbyarna i 14 dagar innan uppkopplingen mot elnätet fungerade som vanligt igen.

Vreden växte i takt med frustrationen över elbolagets oförmåga att hantera krisen.

– Då kom tanken på ett uppror mot bolaget och vi kom fram till att väcka grupptalan mot Sydkraft. Vi ville ha ersättning för de skador som uppstått under elavbrottet, säger Sixten Svensson. Vi hann inte organisera oss och hade ingen medlemsförteckning, men flera tusen personer var intresserade av att vara med.

– Inför hotet om grupptalan böjde sig Sydkraft. De gav med sig och betalade ut skadestånd för allt som blivit förstört i frysboxar och så vidare och för extra kostnader som uppstått.

 

2005 vann han Kvällspostens årliga Filurpris efter att ha drivit de storm- drabbades talan mot Sydkraft. Foto: Christer Järeslätt

Mona Sahlin som då var samhällsbyggnadsminister hade läst om elupproret som Sixten Svensson startat och tog kontakt med honom.

 

– Hon insåg att något måste göras och väckte tanken på att agera politiskt genom att skapa en ny lag. Den kom sedan att heta Lagen om säker eldistribution och trädde i kraft vid årsskiftet 2005-2006. Den innebar att man skulle bygga om ledningarna och säkra tryggheten på landsbygden, och att elbolagen skulle betala skadestånd om man inte klarade elförsörjningen. Det skulle vara ett incitament för att bygga säkra elledningar, det vill säga gräva ner dem, förklarar Sixten Svensson.

Han bjöds in att träffa Mona Sahlin på departementet i samband med att han var i Stockholm för att prata med jurister om grupptalan mot Sydkraft.

– Jag fortsatte sedan att agera och stötta lagförslaget så att alla skulle förstå att det var nödvändigt med en lag som skyddar oss på landsbygden, säger han. Det går ju att ordna säker eldistribution. Nu har de hållit på i åratal och är ännu inte färdiga. Det finns fortfarande igenvuxna ledningsgator överallt.

Sixten Svensson bjöd sedan tillbaka och Mona Sahlin besökte byn Kylen 2007 i samband med att hon var i Skåne på annat uppdrag.

– Sedan dess har vi inte haft någon direkt kontakt, men vi skickar julkort och julhälsningar till varandra, berättar Sixten.

 

Upprorsledare. Sixten Svensson uppmanade missnöjda kunder att byta elbolag. Bilden är tagen i Visseltofta hembygdsgård den 26 januari 2005. Foto: Jörgen Ahlström/Norra Skåne

Han arbetade "mer än heltid" i fem månader med elfrågan, och blev en hjälte i kaoset för stormoffren. Han blev nerringd av människor som ville ha hjälp.

 

– När de inte fick hjälp hos Sydkraft ringde de mig, berättar han. Jag kunde ju inte göra något egentligen utan bara uppmuntra dem att inte ge upp. När man upplever sig ställd, är det viktigt att få ringa och prata med någon. Jag blev en sorts "jourhavande präst" för folk som var illa ute. Jag kunde problematiken och de tyckte det var skönt att ha någon som lyssnade.

Han säger att han utan tvekan hade gjort om samma sak, att engagemanget var absolut nödvändigt.

– Man får inte bära sig åt så här mot vanliga människor och riskera deras liv. Det satt gamla pensionärer i ensliga hus, utan el och värme. Någon kontroll måste finnas över viktiga samhällsfunktoner. Och resultatet blev ju den här lagen.

När Sixten Svensson tänker tillbaka på elupproret är det främst den starka kampviljan som han minns och är stolt över.

– Det visar hur oerhört stark landsbygden är trots allt. Det bor ju flera miljoner människor i mindre samhällen och byar. Politikerna måste tänka på att det finns människor utanför Stockholm och Stureplan. Det är inte världens centrum. Jag har inget emot Stockholm, men det ligger så rysligt avlägset.