Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siw Malmkvists hopp om framtiden: ”Ljusare tider”

Julen 2020 blir inte någon stor familjehögtid hemma hos artistparet Siw Malmkvist, 83, och Fredrik Ohlsson, 89.

Coronapandemin sätter stopp för det mesta av firandet.

– Det är fruktansvärt, det som händer. Förfärligt. Kanske kan vi träffa våra barn utomhus, säger Siw.

Siw Malmkvist må vara Landskronas stolthet – men hon och sambon Fredrik bor i centrala Stockholm. Och där det finns som mest folk är förstås smittrisken som störst.

Därför håller Siw sig undan från all trängsel och folksamlingar.

Siw Malmkvist är försiktig och går inte ut och handlar utan munskydd, berättar hon.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Siw Malmkvist och Fredrik Ohlsson har varit ett par sedan 1971 och har en gemensam son.
Foto: EXPRESSEN

– Jag är inte ut och julhandlar. Jag går inte på NK eller någon annanstans där det är mycket folk. Och när jag väl måste handla så har jag munskydd, säger hon.

– Men då får jag nästan lite ångest, jag tycker inte att jag kan andas. Och när jag tar av munskyddet är jag rädd att gummibandet om öronen ska fastna i mina glasögon eller hörapparaten.

Den här julen riskerar Siw och Fredrik att bli helt utan besök av barn och barnbarn.

– Eventuellt kan vi träffas lite grann utomhus. Men detta blir inte den stora julen då alla samlas, nej.

Karriären har varit lång. Här är Siw Malmkvist i sminklogen tillsammans med Barbro ”Lill-Babs” Svensson i februari 1961.
Foto: PRESSENS BILD / TT NYHETSBYRÅN

Egentligen tycker inte Siw Malmkvist att det gör så väldigt mycket om årets julhelg blir lite enklare och mindre pretentiös.

– Jag tycker att man gör för mycket av julen. Affärerna pyntar redan i november och tidningarna är fulla av allt som man måste hinna med. Man får nästan dåligt samvete.

– Och all julmaten sedan! Den har jag aldrig varit så förtjust i. Absolut inte skinka och prinskorv. Det enda skulle väl vara brunkål, då, det älskar jag. Och risgrynsgröt med saftsås.

Siw Malmkvist berättar att hon nästan aldrig äter kött längre. Inte av djuretiska skäl, utan för att hon helt enkelt inte tycker att det är gott.

I somras tog Siw Malmkvist emot Kvällspostens Edvardpris för 2019 som en av landets främsta underhållare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Jag är uppfödd på grönsaker och rovor. Och fisk. Sill har vi förstås på julbordet, jag lägger själv in Brantevikssill eller Paul Svenssons kryddsill. Det är så härligt enkelt.

Lite kött kan dock leta sig in i hushållet på Karlavägen, medger hon.

– Fredrik brukar köpa en fårbog att karva på, det är jättegott. Och möjligtvis kan vi äta osso bucco, med långkokt och riktigt mört kött av kalvlägg.

– Det är en av de få rätter som Fredrik kan laga.

På nyårsafton, när det eländiga 2020 äntligen tar slut, fyller Siw Malmkvist år. Och nästa år hoppas hon på att få framträda för publik igen.

Inställt på grund av pandemin. Siw Malmkvist skulle varit med i ”Let´s dance” i par med Jonathan Näslund – men stoppades av TV4 på grund av sin ålder.
Foto: OLLE SPORRONG

– Jag har missat en del engagemang på grund av pandemin. I våras skulle jag varit med i ”Let´s dance” men jag stoppades tre dagar före premiären.

– Jag hoppas att jag får vara med nästa gång. Jag gör i alla fall övningar här hemma och försöker hålla mig i trim.

Siw Malmkvist deppar inte. Hon ser framåt.

– Nu blir det ljusare för varje dag. Det kommer nya tider och vi får hoppas att de blir bättre. Jag är faktiskt 83 år men jag har en jädra bra show!

TV: Siw Malmkvist om ”Let's dance”: ”Två program sen ryker jag”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!