Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sitt kvar i bilen och testa om du är frisk

Här sitter man kvar i bilen och testar sig för covid-19.Foto: Region Skåne

Sitt kvar i bilen och testa dig för covid-19.

Det är den nya satsningen från Region Skåne. På måndagen öppnade fem provtagningsplatser i Skåne och fler är på gång.

– På det här sättet ökar vi möjligheterna att testa sig på ett snabbt och enkelt sätt, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Från och med måndagen är det möjligt att göra självtester för covid-19 i bilen. Region Skåne har öppnat ett antal drive in-platser för provtagning på flera orter i Skåne. Och ännu fler öppnar inom kort.

Anledningen till satsningen är att det varit stor efterfrågan på självtester för covid-19 och på många håll har det varit väntetid för att få göra testerna.

Nu utökar därför Region Skåne provtagningskapaciteten kraftigt.

Ökar möjligheten

– Det är glädjande att många skåningar vill testa sig, det visar att de har hörsammat vår uppmaning att testa vid symtom. Med provtagningsplatserna ökar vi nu möjligheterna att testa sig på ett snabbt och enkelt sätt, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Förutom de självtester som ett ombud kan hämta ut på apotek, blir det nu också möjligt att göra självtest på en provtagningsplats som man kör till med bil.

På platserna finns personal som överlämnar testpaketet genom bilrutan så att man kan göra testet sittande i sin bil.

På måndagen öppnade fem provtagningsplatser i Skåne: en vardera i Lund, Helsingborg och Kristianstad och två i Malmö.

 Inom en vecka tillkommer platser i Hässleholm, Ängelholm och Ystad samt ytterligare stationer i Malmö och Lund.

Boka först

Från Region Skåne betonar man att intresserade som vill göra ett självtest först måste beställa och boka tid på 1177.se.

 Det gäller oavsett om man väljer att via ett ombud hämta ut testet på apotek eller om man själv kör bil till en provtagningsplats.

– Det är väldigt viktigt att man bokar en tid. Om man kommer till provtagningsplatsen utan en bokad tid kommer man tyvärr inte att kunna göra något test, säger Mattias Waldeck.

Det är viktigt att stanna hemma om man är sjuk och att inte träffa andra innan man har gjort testet och fått provsvar. Detta för att inte riskera att föra smittan vidare om man skulle ha covid-19.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!