Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista vädjan för Altin, 18: ”Tar mitt liv ifrån mig”

Altin fick ett nytt hjärta i Sverige – nu ska han utvisas
En akut hjärttransplantation räddade Altins liv. Nu ska han utvisas till en osäker tillvaro. Foto: Privat / Privat
Enligt Migrationsverket kan man som medborgare i Kosovo med ett enkelt ansökningsförfarande bli medborgare i Serbien och få rätt till den vård man behöver.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Tisdag klockan 06.30 hämtas hjärttransplanterade Altin Vitia, 18, från Lund för att utvisas.

Hans läkare har kämpat in i det sista för att stoppa utvisningen.

– På ett indirekt sätt tar de mitt liv ifrån mig. Det är det svåraste beskedet jag har fått, säger Altin Vitia på måndagseftermiddagen.

Altin Vitias måndagskväll liknade inget han tidigare varit med om. Han måste prata med sina svenska läkare om sina hjärtmediciner och de sista kontrollerna innan han utvisas.

– Jag vill visa min tacksamhet till dem som räddat mitt liv, säger han.

Under en semester 2015 blev Altin Vitia från Kosovo allvarligt sjuk. Men en akut hjärttransplantation i Lund räddade hans liv.

Men klockan 06.30 på tisdagen är planen att en transport ska hämta upp honom i Lund för vidare transport till grannlandet Serbien. Detta trots att hans svenska läkare motsatt sig utvisningen.

– Altin fick sitt liv för att någon annan miste det. Det här är ingen dussinpatient. Han har en bra prognos och det finns goda förutsättningar att ta hand om honom här i Sverige. Nu är det som att man struntar i uppföljningen. Utan uppföljning så dör han, säger Katarina Hanséus, överläkare och docent vid barnhjärtcentrum i Lund. 

Osäkerhet kring sjukvården

Katarina Hanséus pekar på tydliga kvalitetsskillnader mellan den svenska och den serbiska vården efter en hjärttransplantation. Att Altin Vitia är kosovoalban gör osäkerheten ännu större.

– De ställer honom på gatan med ett tillfälligt inresepapper, inget pass, ingen id-handling och ingenstans att bo. Han har ingen anknytning till Serbien och kan inte språket. Det är osäkert om han kommer att kunna resa fritt från Kosovo för att få sjukvård.

Måndag eftermiddag hade hon fortfarande inte fått någon information om hur den medicinska delen ska ordnas rent konkret i Serbien.

– Personen från ambassaden som ska möta honom på flygplatsen har fått besked om att det medicinska är ordnat, men inte vem som ska sköta hans uppföljning, säger Katarina Hanséus.

Katarina Hanséus, överläkare och docent vid barnhjärtcentrum i Lund. Foto: Privat / Katarina Hanséus

Kosovos ambassad avråder 

Söndag kväll lämnade Altin Vitias advokat, Anna Ekvall, också in en ny skrivelse till Migrationsverket för att stoppa utvisningen. Sedan tidigare har även en ansökan om benådning skickats in till regeringen.

Kosovos ambassad i Sverige har skrivit ett uttalande där de avråder Altin från att åka. Han har inget pass, och även om han hade ett pass från Kosovo avråder de honom. De har uttryck en oro om vården. Att han skulle kunna få bristande vård och där står vi nu.

Enligt Anna Ekvall hade den svenska ambassaden i Belgrad inledningsvis fått information om att Altin Vitia är serbisk medborgare, vilket är felaktigt.

– Är inte det här osäkert så vet jag inte vad som är. Vi har verkligen vänt ut och in på oss, säger Anna Ekvall.

Teamet runt Altin Vitias har varken fått någon direktkontakt med serbiska myndigheter eller sjukvård inför utvisningen. 

– Jag anser inte att vi har fått tillräcklig kontakt. Vi har inte fått någon långsiktighet. Inga garantier. När svenska ambassadens mottagande är klart. Vad händer sedan?

Hon hoppas fortfarande att utvisningen stoppas.

– Jag hoppas att Migrationsverket ställer in, säger Anna Ekvall.

Advokat Anna Ekvall.Foto: PRESSBILD

Migrationsverket: Komplext ärende

Enligt Migrationsverkets kommunikationsdirektör, Fredrik Bengtsson, stod utvisningen fast vid 15.30-tiden på måndagen.

– Det här är ett komplicerat fall och det är svårt att få hela bilden i ett komplext ärende. Det är ingen som ifrågasätter allvaret i hälsotillståndet eller oron från den här familjens sida. Men den här praxisen är väldigt tuff. Förenklat kan man säga att om det finns vård någon annanstans än i Sverige som personen kan få ta del av, då kan svenska myndigheter inte bevilja uppehållstillstånd. 

Har ni på något sätt tagit ställning till att Kosovos ambassad i Sverige avrått Altin från att åka?

– Vad andra myndigheter ger för råd eller tips kan inte vi gå in på. Det vi tittat på är möjligheten att få vård i Serbien. Och där har serbiska myndigheter bekräftat att vården finns och att man kommer att ta emot den här unge mannen vid ankomst. 

Men Altin kommer från Kosovo. Påverkar inte det ert beslut på något sätt?

– I det här fallet finns det avtal mellan de här länderna. Som medborgare i Kosovo kan man med ett enkelt ansökningsförfarande bli medborgare i Serbien och har rätt till vård man behöver, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson.Foto: SANNA DOLCK

”Jag vill bara fortsätta leva”

Men enligt Altin Vitia är det ett samarbete som bara finns på papperet. 

– Som alla, utom Migrationsverket, vet så är det spänt i det här området. Som kosovoalban vet jag att jag inte kommer att få vård. Det finns inget samarbete för akuta sjuktransporter, säger han

Altin Vitia vet inte vilket liv som väntar honom. Medicinerna han får med sig räcker uppskattningsvis i några månader. 

– Jag har planerat mitt liv i Sverige. Det går inte att förbereda sig varken fysiskt eller psykiskt för det här. Jag vill bara fortsätta leva. Jag ge tillbaka allt jag kan och visa min tacksamhet. Det här är den svåraste perioden i mitt liv.