Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista timmarna innan Kim Wall, 30, försvann

En leende Kim Wall fotograferad när ubåten lämnade Köpenhamn i torsdags.
Foto: RITZAU FOTO
Foto: TOM WALL

Journalisten Kim Wall planerade att skriva en artikel om Peter Madsen och hans raketprojekt.

På torsdagen vinkade vänner av henne när hon stod med Madsen i tornet på hembygget "Nautilus".

Kvällssolen spred sitt mjuka ljus och Kim log brett.

Vad som hände de följande timmarna är ännu ett stort mysterium.

Kim Wall hade planerat att erbjuda artikeln om Madsen till den amerikanska tidskriften Wired, enligt vännen och förre studiekamraten Christopher Harress.

Åkturen i hemmabygget "Nautilus", en 18 meter lång ubåt, ingick i researcharbetet. Kim Wall är lika noggrann som nyfiken i sitt jobb, säger hennes vänner.


LÄS MER: Så söker danska polisen efter Kim Wall 

Vännerna vinkade från kajen

Några av dem stod där på kajen och vinkade när ubåten i övervattensläge stävade ut från Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden på torsdagskvällen.

Flera andra personer som råkade befinna sig vid platsen noterade ubåten och tog även bilderna av den. Peter Madsen, eller "Raket-Madsen", är en känd profil i Danmark efter sina spektakulära projekt med ubåtar och raketer.

Peter Madsen förhördes om saknade KIm Wall när han räddats från den sjunkande ubåten. Men polisen har ifrågasatt hans historia.
Foto: BAX LINDHARDT / AFP

Anders Valsted, 40, passerade förbi och tog en av de sista bilderna där man ser Kim Wall i livet.

– Det är inte precis varje dag man får syn på ubåtar i Köpenhamn, så jag drog upp mobilen och tog en bild, säger Valsted till tv2.dk.

Han noterade två personer i tornet på "Nautilus". En man och så en kvinna i röd jacka.

– Hon lyste upp, därför la vi märke till det, uppger vittnet.


LÄS MER: Peter Madsens vänner: Han blir lätt arg – men är inte våldsam

Vad hände ute i Öresund?

Färden gick ut på vattnen i Öresund utanför Köpenhamn. Vad som sker sedan under de närmaste timmarna har inte kommit fram offentligt ännu. 

Peter Madsen hävdar att han efter ubåtsturen gick tillbaka till Refshaleøen och släppte av henne vid restaurangen Halvandet vid 22.30. Det var ungefär 3,5 timmar efter att de lämnat hamnen. 

Här bärgas ubåten.
Foto: PEO MÖLLER

I torsdags stängde restaurangen klockan 22. Därför fanns inga vittnen på plats, enligt delägaren Jari Paivinen. 

LÄS MER: GW:s teori: Madsen har dumpat kroppen i havet 

Restaurangen har videoövervakning och rimligen borde man kunna se avlämningen 22.30 om den ägt rum. 

Men senare har Peter Madsen lämnat en ny förklaring till vad som hände under torsdagskvällen. Polisen vill dock inte avslöja hur den versionen av händelseförloppet ser ut.

Anhöriga slog larm på natten

Klarlagt är i alla fall  Kims anhöriga börjar bli oroliga framåt natten. De kan inte nå henne på mobilen. Vid halv tre på natten anmäls hon försvunnen.

Även Peter Madsen och ubåten har försvunnit. Sjöräddningen befarar en möjlig olycka till havs.

Nautilus sjönk under fredagsförmiddagen.
Foto: Christian Örnberg

Kristian Isbak, 56, var en av dem som hjälpte till i eftersökningarna. Han gav sig ut i egen båt på fredagen och var först på platsen när han blev vittne till hur "Nautilus" sjönk i Køgebukten.

– Vi ser ubåten där ute vid 11-tiden. Ägaren sitter och håller utkik från ubåtens torn. Vid ett tillfälle klättrar han ner och sedan kommer det ett luftflöde upp genom ubåten. Sedan kommer ägaren tillbaka upp i tornet, och ubåten börjar sjunka, berättar Isbak för danska BT.

LÄS MER: Ingen person hittades i ubåten 

Kristian Isbak är säker på att han bara såg en person på ubåten innan den sjönk. Det var Peter Madsen som kan undsättas av en annan privatbåt som fanns i närheten. Båten för Madsen till hamnen i Dragör.

Peter Madsen hävdar att han släppte av Kim Wall innan han gav sig ut med ubåten igen.
Foto: ANDERS VALSTEDT

Kim Walls anhöriga är också där, men de har väntat förgäves. Hon är försvunnen. Madsen säger i en tv-intervju som görs på platsen att han inte sett Kim sedan han lämnade henne vid kajen 22.30 dagen innan. Han uppger också att det uppstått tekniska problem på ubåten som slutade med att den förliste.

Det framkommer också att Madsen innan båten sjönk skickat ett sms där han ställde in fredagens planerade ubåtstur.

Men polisen får inte ihop hans historia och börjar misstänka att Madsen ligger bakom försvinnandet. Han anhålls och häktas under lördagen misstänkt för vållande till annans död.

Häktad bakom lyckta dörrar

46-åringen nekar till anklagelserna och säger att han har något han vill delge den samlade pressen. Men domstolen belägger honom med munkavle och häktningsförhandlingen hålls inför lyckta dörrar.

– Det har kommit fram saker som inte bör offentliggöras, förklarar domaren Kari Sørensen.

Under lördagen har ubåten bärgats och förts in till land. Polisen jobbar hela natten med att tömma skrovet på vatten och söka igenom det.

På söndagsförmiddagen meddelas resultat. Ingen kropp har hittats i ubåten. Polisen tror nu att farkosten sänkts med avsikt.

Ingen person hittades ombord på ubåten.
Foto: Christian Örnberg

Kim Walls familj har informerats om utvecklingen. Dottern/flickvännen är fortfarande spårlöst försvunnen, snart tre  dygn efter att hon senast sågs i livet på ubåtens torn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!