Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sista tåget har gått – stationen står helt öde

tåget har gått för stationen. Till Sjöholmen kom gästerna med förväntningar om en veckas pensionatsvistelse i den skånska sommarsolen. Men nu svischar X2000-tågen förbi gen gamla anrika stationen.
Foto: Calle Bergendorff
När familjerna började göra dagsutflykter i bil blev det början till slutet för sommarnöjet vid Sjöholmen.
Foto: Calle Bergendorff
1971 lades stationen ned. Sedan dess har det kommit initiativ för att starta upp verksamhet i den vackra byggnaden.
Foto: Calle Bergendorff
Minnen från svunna tider.
Foto: Calle Bergendorff
Naturen håller på att ta tillbaka den gamla stationen.
Foto: Calle Bergendorff
Platsen var tidigare ett populärt resemål.
Foto: Calle Bergendorff
De gamla byggnaderna står nu och förfaller.
Foto: Calle Bergendorff
1 / 7

På tåget till Sjöholmens station bänkade sig stadsfolket för att njuta av sommar, sol och frisk luft på sommarpensionatet fjärran stadens bråk, larm och sot.

Men när familjerna började göra dagsutflykter i bil blev det början till slutet för sommarnöjet vid Sjöholmen.

Nu har naturen börjat återerövra det forna sommaroasen. Medan X2000-tågen forsar förbi strax inpå knuten.

När förra seklet var ungt spirade industrierna i städerna. Men den prunkande industrialiseringen innebar också att städerna bäddades in i kolröksdimma. För många som hade råd var ett par semesterveckor utanför staden en välbehövlig, paus från den ohälsosamma stadsluften.

En av dessa oaser låg vid Ringsjön, mitt i Skåne. Hit tog man sig med tåg och under sommarveckorna vallfärdade kamrerer, förmän och andra bättre bemedlade stadsbor ut till bystan för några veckors nöje, dans och allmänt slappande.

Natursköna omgivningar

- De rika åkte till Falsterbo och Mölle redan då. Till Sjöholmen åkte de som hade pengar och semester men inte de riktigt rika, säger fotografen Calle Bergendorff.

Sjöholmen blev poppis, inte minst på grund av sitt läge vid järnvägen. De natursköna omgivningarna vid Ringsjön gjorde sitt och som grädde på moset var stationshuset där pensionatets gäster väntade på tåget en tjusig historia som designmässigt förde tankarna till den nordiska vikingatiden, ritat av självaste chefsarkitekten för SJ.

Men i takt med att utvecklingen gick framåt skulle förutsättningarna för Sjöholmens framgång ändras. När snart varje familj hade tillgång till bil kunde man göra dagsutflykter till stranden och det blev glesare på badtågkupéernas säten. Och när svenska folket lyfte blicken mot Medelhavets stränder, som blev tillgängliga i och med charterresorna, var sommarpensionatet vid Ringsjön, och dess tågstations, dagar räknade.

1971 lades stationen ned. Sedan dess har det kommit initiativ för att starta upp verksamhet i den vackra byggnaden. Något som mer än en gång fallit på bullret från stambanan inpå knuten, där tågen mellan Malmö och Stockholm rusar fram i hastigheter som inte ens var påtänkta de somrarna det dansades på Sjöholmen.

- Själva huset och golvet är av sten. Och vänthallen har inga väggar så den klarar sig nog också om träet inte murknar. Så Sjöholmens station lär stå ett tag om det inte rivs, säger Calle Bergendorff.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!