Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sista spåren efter försvunna Kim, 30

Sista spåret efter den svenska journalisten – en bild som togs när ubåten lämnade hamnen.
Foto: Anders Valstedt
Här kör ubåten ut från Köpenhamns hamn.
Foto: George

Den svenska journalisten Kim Wall, 30, anmäldes försvunnen tidigt på fredagen. 

Spåren efter henne verkar sluta i Köpenhamns hamn – där hon på torsdagskvällen sågs på en ubåt tillsammans med Peter Madsen.

– Vi såg dem köra ut till havs, säger vittnet Anders Valstedt. 

Ubåtsinnehavaren Peter Madsen säger att han satte i land henne – och i så fall kan hon finnas på en övervakningsfilm, enligt en restaurangägare på platsen. 

Tidigt på fredagen anmäldes den svenska kvinnliga journalisten Kim Wall, 30, försvunnen av anhöriga till henne. Kim Wall var på Peter Madsen hemmabyggda ubåt för att göra ett reportage. 

Att ubåten förlist förklaras genom ett tekniskt haveri. När sjöräddningen lyckats lokalisera fartyget läckte det in vatten och ubåten var på väg att sjunka. Men Peter Madsen, som är misstänkt för mord alternativt dråp, hävdar att han vid det laget var ensam.

Stod två människor

Spåren efter Kim Wall verkar ha tagit slut på torsdagskvällen. 

Flera vittnen berättar samstämmigt att de sett ubåten ge sig ut till havs. 

– Vi såg ubåten och såg att det stod två människor uppe i tornet på ubåten. Där stod en man och en kvinna. Hon hade en röd jacka på sig och lyste upp, därför la vi märke till det, säger vittnet Anders Valstedt.  

Sista spåret efter den svenska journalisten – en bild som togs när ubåten lämnade hamnen.
Foto: Anders Valstedt

Misstänkt för mord

De sista dokumenterade spåren efter Kim Wall verkar vara från en film från Köpenhamns hamn. Anders Valstedt som seglade med några vänner la märke till ubåten i hamnen – som verkade vara på väg ut till havs. 

– Det stod två stycken på toppen av ubåten och den körde ut till havs vid 19.30. Det verkar som att det var en person till med i ubåten, någon som körde. Men det såg jag ingenting av, säger George som filmade när ubåten körde ut från hamnen. 

Under fredagskvällen gick den danska polisen ut med ett pressmeddelande om att de misstänker dråp eller mord. I dansk lagstiftning gör man ingen skillnad på mord och dråp – utan har bara en nivå av dödligt våld. Därför är det än så länge okänt om det rör sig om mord eller dråp. 

Ska ha sänkt båten

Forskaren Peter Madsen har gripits och anhållits som misstänkt för mord alternativt dråp. Under lördagen hålls häktningsförhandlingen mot honom. 

Under fredagseftermiddagen har han suttit i förhör med polisen, samtidigt som polisens dykare söker igenom ubåten.

Enligt den danska tidningen Ekstrabladet ska Peter Madsen ha sänkt ubåten efter att han dödat Kim Wall. Men den uppgiften är inte bekräftad.

Peter Madsen nekar till alla anklagelser utan hävdar att han vid 22.30 på torsdagen släppte av Kim Wall vid restaurangen Halvandet som ligger på Refshaleøe. 

Övervakningskameror

Restaurangens ägare Bo Petersen säger till Ekstrabladet att hon i så fall sannolikt har filmats av lokalens övervakningskameror.

– Vi har videoövervakning på hela vårt område. Så vi hoppas att vi kan bidra till att klara upp mysteriet, säger han till tidningen.

Bo Petersen har sett videon och han har gett den till polisen. Men han vill inte avslöja vad den visar.

– Det vill jag inte uttala mig om. Det låter jag polisen svara på, säger han till Ekstrabladet.

LÄS MER: Svenska Kim Wall försvunnen – uppfinnaren misstänks för dråp/mord

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!