Sista spåret efter den svenska journalisten – en bild som togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: Anders ValstedtSista spåret efter den svenska journalisten – en bild som togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: Anders Valstedt
Sista spåret efter den svenska journalisten – en bild som togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: Anders Valstedt
Här kör ubåten ut från Köpenhamns hamn. Foto: GeorgeHär kör ubåten ut från Köpenhamns hamn. Foto: George
Här kör ubåten ut från Köpenhamns hamn.  Foto: George

Sista spåren efter försvunna Kim, 30

Publicerad

Den svenska journalisten Kim Wall, 30, anmäldes försvunnen tidigt på fredagen. 

Spåren efter henne verkar sluta i Köpenhamns hamn – där hon på torsdagskvällen sågs på en ubåt tillsammans med Peter Madsen.

– Vi såg dem köra ut till havs, säger vittnet Anders Valstedt. 

Ubåtsinnehavaren Peter Madsen säger att han satte i land henne – och i så fall kan hon finnas på en övervakningsfilm, enligt en restaurangägare på platsen. 

Tidigt på fredagen anmäldes den svenska kvinnliga journalisten Kim Wall, 30, försvunnen av anhöriga till henne. Kim Wall var på Peter Madsen hemmabyggda ubåt för att göra ett reportage. 

Att ubåten förlist förklaras genom ett tekniskt haveri. När sjöräddningen lyckats lokalisera fartyget läckte det in vatten och ubåten var på väg att sjunka. Men Peter Madsen, som är misstänkt för mord alternativt dråp, hävdar att han vid det laget var ensam.

Stod två människor

Spåren efter Kim Wall verkar ha tagit slut på torsdagskvällen. 

Flera vittnen berättar samstämmigt att de sett ubåten ge sig ut till havs. 

– Vi såg ubåten och såg att det stod två människor uppe i tornet på ubåten. Där stod en man och en kvinna. Hon hade en röd jacka på sig och lyste upp, därför la vi märke till det, säger vittnet Anders Valstedt.  

Sista spåret efter den svenska journalisten – en bild som togs när ubåten lämnade hamnen.Foto: Anders Valstedt

Misstänkt för mord

De sista dokumenterade spåren efter Kim Wall verkar vara från en film från Köpenhamns hamn. Anders Valstedt som seglade med några vänner la märke till ubåten i hamnen – som verkade vara på väg ut till havs. 

– Det stod två stycken på toppen av ubåten och den körde ut till havs vid 19.30. Det verkar som att det var en person till med i ubåten, någon som körde. Men det såg jag ingenting av, säger George som filmade när ubåten körde ut från hamnen. 

Under fredagskvällen gick den danska polisen ut med ett pressmeddelande om att de misstänker dråp eller mord. I dansk lagstiftning gör man ingen skillnad på mord och dråp – utan har bara en nivå av dödligt våld. Därför är det än så länge okänt om det rör sig om mord eller dråp. 

Ska ha sänkt båten

Forskaren Peter Madsen har gripits och anhållits som misstänkt för mord alternativt dråp. Under lördagen hålls häktningsförhandlingen mot honom. 

Under fredagseftermiddagen har han suttit i förhör med polisen, samtidigt som polisens dykare söker igenom ubåten.

Enligt den danska tidningen Ekstrabladet ska Peter Madsen ha sänkt ubåten efter att han dödat Kim Wall. Men den uppgiften är inte bekräftad.

Peter Madsen nekar till alla anklagelser utan hävdar att han vid 22.30 på torsdagen släppte av Kim Wall vid restaurangen Halvandet som ligger på Refshaleøe. 

Övervakningskameror

Restaurangens ägare Bo Petersen säger till Ekstrabladet att hon i så fall sannolikt har filmats av lokalens övervakningskameror.

– Vi har videoövervakning på hela vårt område. Så vi hoppas att vi kan bidra till att klara upp mysteriet, säger han till tidningen.

Bo Petersen har sett videon och han har gett den till polisen. Men han vill inte avslöja vad den visar.

– Det vill jag inte uttala mig om. Det låter jag polisen svara på, säger han till Ekstrabladet.

LÄS MER: Svenska Kim Wall försvunnen – uppfinnaren misstänks för dråp/mord

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag