Sista rättegångsdagen i Malmö Latinmorden

Under förmiddagen väntade slutpläderingar och yrkande på straff för den 18-åriga elev som står åtalad för två mord på Malmö Latinskolan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rätten kommer meddela om en större rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras av pojken som misstänks för morden.
Det var i mars i år som 18-åringen gick in på skolan och mördade två lärare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blomhav utanför Malmö Latin efter dådet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under torsdagen avslutades förhandlingen i Malmö Latinmorden.

Rätten meddelade att en större rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras av den misstänkta eleven.

– Jag är bekymrad över att de anhöriga inte fått komma till tals. Mycket fokus har legat på 18-åringen. Vi har ett erkännande men vi har inte fått veta varför, säger målsägandebiträde Rasmus Lovén.

Rättegång om lärarmorden på Malmö Latin

Under förmiddagen fördes slutpläderingar och straffyrkande för den 18-åriga elev som står åtalad för två mord på Malmö Latinskolan. 

Det var i mars i år som 18-åringen gick in på skolan och mördade två kvinnliga lärare. Han har erkänt morden och har tidigare sagt att han inte kände att han hade något val.

– Jag är väldigt rädd för mig själv och tänker att sker inte det här nu kommer det hända något i ett senare skede. Utför jag inte attacken nu kommer något värre hända i framtiden, sa 18-åringen i rätten i tisdags.

Kan ha lidit av en psykisk störning

Rätten meddelade torsdagsförmiddagen att den åtalade 18-åringen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, eftersom det finns en risk för att han led av en psykisk störning vid attacken. 

Beslutet var väntat och nödvändigt enligt kammaråklagare Johanna Liljeblad.

– Undersökningen är jätteviktig för att veta om han led av psykisk störning vid dådet men även för att veta om han fortfarande kan lida av psykisk störning, säger hon.

Under torsdagen var alla anhöriga till de två kvinnliga lärare som miste livet samlade i rättssalen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utfallet av undersökningen kan komma att påverka domen och ska vara klar senast den 25 augusti. 

– Jag vill inte spekulera i vad mitt straffyrkande kan komma att bli. Men visar den större undersökningen att 18-åringen inte led av en psykisk störning under attacken så är ett fängelsestraff relevant. Vid mord är det alltid ett långt tidsstraff eller livstid som gäller, säger Johanna Liljeblad.

”Saknaden är bottenlös”

Trots att beslutet inte var överraskande var stämningen i rättssalen mer påtaglig under torsdagen än under tidigare förhandlingsdagar. Särskilt känslosamt blev det när maken till ett av offren valde att tala till rätten.

– Vi levde ihop under 20 år, ett vardagligt liv som vi delade tillsammans. Den morgonen gav jag henne en snabb kyss på kinden, det var det sista jag såg av henne, säger maken.

Han fortsatte beskriva hur den kvinnliga läraren, hans fru, älskade sitt jobb och att se ungdomar växa genom skolan. Han vill att hon ska bli ihågkommen som älskad samtidigt som han vill veta hur detta kunde ske.

– Hur kunde en människa gå rakt in på en skola, en trygg plats, med kniv och yxa. Det får inte ske. Saknaden är bottenlös och vi kommer leva med den resten av våra liv, säger han.

Domen mot 18-åringen kommer meddelas den 29 augusti i Malmö tingsrätt. Skulle den misstänkte eleven få fängelse kan han bli den första i så ung ålder att motta livstidsdom, efter en lagändring om slopad straffrabatt som trädde i kraft i år. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!