Sista rättegångsdagen – Mangs ointresserad

Publicerad

Nu på morgonen inleddes sista dagen av rättegången mot Peter Mangs i hovrätten inletts.

Serieskytten Mangs verkar som vanligt helt ointresserad när advokat Magnus Hermansson som företräder flera av Mangs offer redogjorde för hur de drabbats.

– Det här är personer som avsiktligt utsatts för mordförsök bara på grund av hur de ser ut, menade han.

När sista dagen i Mangs-målet inleddes kom omedelbart frågan om den tekniska bevisningen upp till diskussion. Åklagarna har tagit med vapenexperten Stefan Pettersson från SKL om försvararna tar upp detaljer i den delen av bevisningen i sin slutplädering.

Åklagarna har också i dag lämnat in dokumentation om hur analyserna av vapen, kulor och kulfragment gjorts.

Slutplädering

Peter Mangs förefaller helt ointresserad. Han sysselsätter sig med att vika papper och lägga dokument i ordning på bordet framför sig.

Försvarsadvokaterna, Douglas Norking och Jesper Montan, ska inleda sin slutplädering efter att målsägandebiträden redogjort för hur Mangs offer drabbats. Till offren räknas också anhöriga till Trez West Persson vars mamma och syskon kommit till hovrätten i dag.

Mangs var var fullständigt oberörd när deras målsägandebiträde redogjorde för hur de drabbats.

Mangs har både i tingsrätten och i hovrätten bestridit alla skadeståndsanspråk från offren. Ett flertal av de som utsatts för Mangs beskjutningar har blivit rädda att gå ut och känt sig utsatta.

Handikappad för livet

– Många av dem har frågat sig varför drabbades just jag, säger advokat Magnus Hermansson som företräder flera av Mangs offer bland annat den man som sköts när han tränade på ett gym vid Vendelsfridsgatan. Den mannen fick skador som gjort honom handikappad för livet.

– Det här är personer som avsiktligt utsatts för mordförsök bara på grund av hur de ser ut, menade Hermansson och hänvisade till vad Solveig Wollstad sa i sin slutplädering i förra veckan. Hon angav att rasism var ett av Mangs motiv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag