Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släkting till paret: ”Jag är skakad – kunde inte sova”

Ett lås hänger på grinden.Foto: Fritz Schibli
Föräldrarna har under våren 2019 överklagat myndigheternas beslut till alla rättsliga instanser och hävdar att socialtjänstens uppgifter är falska. Foto: Fritz Schibli

Paret i Ystad drog sig undan och höll sina barn isolerade från omvärlden, enligt socialtjänsten.

Nu är barnen tvångsomhändertagna och uppgifterna om familjen skakar Ystad.

En släkting berättar för Kvällsposten:

– Jag är skakad – det är många år som är förspillda.

I flera reportage har HD-Sydsvenskan berättat om föräldrarna i Ystad som i slutet av förra sommaren avslöjades med att ha hållit sina fem barn isolerade från omvärlden.

Efter att uppgifterna framkommit berättar nu en släkting till paret för Kvällsposten:

– Jag har varit väldigt orolig och kunde inte sova inatt efter att ha läst artiklarna. Jag ville inte tro att det var min familj det handlade om, men nu har jag fått det bekräftat.

”Nu kanske jag får träffa dem”

Föräldrarna har ”stängt ute” honom i 13 års tid, enligt honom.

– Jag har under alla dessa år tänkt att det kanske löser sig. Jag har försökt att hålla kontakt men det går inte att tvinga sig till det. Det varit jobbigt men om det är sant som det har rapporterats har ju barnen haft det betydligt värre än jag.

Han fortsätter:

– Jag har närt ett hopp om att hon (mamman i familjen, reds anm) ska växa upp och ta kontakt. Nu börjar ju de stora barnen att bli så pass stora att de kan ta kontakt själva och det hoppas jag.

– Jag är skakad naturligtvis. Under alla år har jag förstått det som att de haft hemskola. Nu vet jag inte hur illa skadade de är. Det är många år som är förspillda. Men nu kanske jag får träffa dem. Hoppet är det sista som överger en.

Vännens sista möte med paret

En annan person, en tidigare vän till familjen, beskriver situationen på samma sätt som nyss nämnda släkting.

– Det är så förfärligt sorgligt. Men jag är samtidigt inte förvånad. De levde så isolerat. Jag reagerade på hur de uppfostrade barnen, att det inte verkade finnas några regler, säger den tidigare familjevännen.

För ett antal år sedan slog personen i familjens närhet larm till socialtjänsten.

– Det bekymrade mig att barnen inte gick i skolan. Jag ringde en gång till socialen om det, men vad jag vet hände inget mer. Hur kan det få gå till så här, under så många år? Jag är så ledsen men känner samtidigt att jag gjorde vad jag kunde. 

Sista gången personen träffade familjen var för över tio år sedan. Sedan dess har Ystadparet helt dragit sig undan och brutit med stora delar av släkt och vänner, enligt personen.

Fyra av barnen omhändertogs när situationen hos familjen kom upp i ljuset. Foto: Fritz Schibli

 ”Jag stannade bilen och bara grät”

Vid det sista mötet upplevde personen att mamman försökte stoppa denna från att ha kontakt med ett av barnen.

– Barnet var så glatt att se mig och jag ville verkligen träffa familjen. 

– Jag hamnade i chock och kunde inte förstå. Jag stannade bilen en bit därifrån och bara grät, berättar personen i parets närhet.

Samtidigt som barnen hållits isolerade har föräldrarna varit anställda av en modellagentur och rest runt och fotograferat modeller, skriver Aftonbladet.

En av dem som fotograferades var inne i huset i Ystad vid ett tillfälle.

– De bor i ett väldigt gammalt hus på landet och de hade väl inte så jättemoderna grejer. Det var väl mer åt det avskalade hållet, säger kvinnan. 

En annan kvinna säger:

– Jag blev kontaktad av dem för att potentiellt jobba som modell för deras agentur. Jag gjorde en provfotografering för dem men jag valde att aldrig skriva på eftersom jag fick känslan av att företaget inte var helt seriöst. Det kändes lite småskumt.

Pappan: Samarbetar med socialen

Ystadsföräldrarna har genom åren hävdat att barnen gått på en exklusiv, webbaserad privatskola i USA eftersom föräldrarna rest mycket i jobbet.

Kommunen kopplade in jurister från Skolinspektionen och kallade barnen till skolstart men föräldrarna svarade med ledighetsblanketter och sjukanmälde barnen.

2018 började Skatteverket misstänka att något inte stod rätt till – man kom fram till att föräldrarna i flera års tid levt på bidrag och inte haft några jobb som innebar långa utlandsvistelser. Det utmynnade i att barnen blev akut tvångsomhändertagna.

I ett sms till Kvällsposten skriver pappan i familjen:

”Vi har ett fullgott samarbete med socialtjänsten och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer.”

Så föräldrarna – studerade inom teologi 

Båda föräldrarna till barnen har studerat på universitet och läst en rad kurser i teologi, men hoppat av flera av dem genom årens lopp.

Och familjen har till till socialtjänsten uppgett att man varit aktiv inom den lokala församlings barn- och ungdomsverksamhet, men det känner inte personer från kyrkan igen.

– Han (pappan reds anm.) har de senaste två åren kommit själv på en hel del gudstjänster. Vi har pratat om att han är intresserad av teologi och det svensk-kyrkliga. Han har ställt mycket frågor om kyrkan. Det förvånar mig inte att det rör den familjen, säger en person aktiv inom den lokala församlingen.

Hon fortsätter:

– Jag är väldigt chockad över det som framkommer och vi som kände till honom är helt bestörta.

Grannen: ”Har inte hört barn på den där gården de sista fem åren”

Närmsta grannen som sålde paret gården i området berättar om första mötet i början av 2000-talet.

– Mannen sa att han läste till religionslärare på distans. Kvinnan var gravid och med ett litet barn i famnen, säger han. 

Grannen berättar vidare att han försökte bjuda in paret på kaffe när de flyttade in.

– Men något kaffe skulle de inte ha. Vi var så glada att få en barnfamilj hit ut på landet, det är inte så vanligt.

Han beskriver dem vidare som mycket hemliga:

– Allt var neddraget och utan insyn. De såg inte ut på något särskilt sätt, utan helt vanliga. De har sett ut som vilka människor om helst.

Han fortsätter berätta att han aldrig har märkt av familjen särskilt mycket.

– Visst har vi hört barnen men inte så ofta som är normalt för barn i den åldern. Men nu var det länge sedan vi hörde några barn där. Jag har inte hört barn på den gården de sista fem åren.

Tidigare flickvännen: ”Fullt fungerande och normal”

Han minns tillbaka på en händelse:

– Det var väl runt 2010 och en jäkla vinter med mycket snö. Jag frågade om jag inte skulle skotta åt dem också, så att barnen kunde komma till skolan. Men det behövdes inte, barnen gick inte i skolan här, fick jag höra. Jag minns att jag reagerade på det. 

En tidigare flickvän till mannen berättar att han var mycket religionsintresserad redan då, för tjugo år sedan. På det stora hela beskriver hon honom som ”fullt fungerande och normal”.

 

LÄS MER: Paret gick på bidrag och ljög om exklusiv skola