Sista bilden blinde Patrik minns: Sonen

SONEN BETYDER ALLT. 40-årige Patrik Olsson är blind men fungerar som vilken småbarnspappa som helst. Han lagar maten och klipper gräset. När tid ges umgås han gärna med sonen Jonathan.
Foto: Privat
Patrik driver även tillsammans med sin fästmö, också diabetiker, en Facebook-sida som heter Smarta diabetiker där man pratar kost, diabetes och hälsa.
Foto: Privat
Patrik Olsson är landets enda helt blinda dj.
Foto: Privat
Tillsammans med hunden Vanja.
Foto: Privat

Den aggressiva diabetessjukdomen tog synen för Patrik Olsson, 40.

Men livet blev ändå inte ett evigt mörker.

I dag lever Patrik med glimten i ögat och satsar för fullt på jobbet som landets ende helt blinde diskjockey.

Han kallar sig för blindstyre på sin Facebook-sida och lägger alltid korten på bordet. När Patrik sträcker fram handen för att hälsa på okända presenterar han sig ofta med tillägget att han är blind.

- Så är det avklarat. Då behövs inga fler frågor, säger han.

Den förre laboratorieteknikern drabbades av diabetes typ 1, den allvarligaste formen av sockersjuka, redan vid fyra års ålder.

Starka minnen

I vuxenlivet började Patrik få sämre syn som en komplikation av sjukdomen. Till sist gick inte ögonen att rädda.

- Den sista bilden jag minns är synen av Jonathan, min egen son som var en tvåårig lintott vid det tillfället, säger Patrik.

Minnet väcker fortfarande starka känslor hos honom.

- Läkarna gjorde vad de kunde för att rädda synen och jag blev opererad vid sammanlagt sex tillfällen. Men ingenting hjälpte. Diabetessjukdomen skapade syrebrist i blodkärlen och näthinnan tog mycket stryk. Läkarna i Lund sa att de inte kunde göra mer.

Försäkringskassan krävde att han skulle återgå till jobbet.

- Men det hade jag ju inte kvar längre. Alternativen var att gå till socialen eller att bli sjukpensionär vid 36 års ålder.

Det blev det sistnämnda. Men Patrik vägrade sitta hemma och tycka synd om sig själv.

"Måste gå vidare"

- Folk har sagt att jag var rätt man att bli blind, att jag har en så positiv livssyn. Själv tycker jag att det inte lönar sig att gråta över det som varit, man måste försöka gå vidare.

I dag lever Patrik livet som småbarnspappa i Halmstad. Han lagar maten och klipper gräset i trädgården på egen hand. Och tvättar och diskar som i alla andra hushåll.

- Härom dagen sådde jag i gräset och planterade tomatplantor. Jag tror inte folk uppfattar mig som handikappad, säger han.

Varannan vecka har Patrik ensam vårdnad om sjuårige sonen och följer honom till och från skolan.

- Jag har aldrig sett vägen dit, men det går av bara farten.

Sedan en tid finns också fyraåriga ledarhunden Vanja i familjen.

- Den har inneburit jättemycket för mig. Den har gett mig frihet och är mina ögon nu. Tack vare den kan jag ta mig på egen hand till gymmet i Halmstad.

Vanja är ständigt på alerten genom att varna för faror och plocka upp saker som Patrik tappat.

- Nyligen hittade hon ett headset till telefonen som jag tappat i gräsmattan, säger han. Men hon är naturligtvis en jättefin kompis till Jonathan också, de älskar verkligen varandra på tider när hon får vara vanlig familjehund och inte är i tjänst.

Saknar att titta på film

Patrik brinner för musiken och säger att han efter att ha blivit blind utvecklat sina andra sinnen.

Han är numera landets ende helt blinde diskjockey som gärna åker ut på festplatser och drar i gång med sin dans- och housemusik. Den 30 maj spelar han inför flera tusen personer på Balders hage i Älmhult.

- Jag är en positiv och glad människa som gärna vill vara ute bland människor. Jag vill inspirera andra till att det går att anpassa sig till en ny situation. Livet behöver inte ta slut för att något allvarligt inträffar.

I dj-båset kör Patrik med en i förväg planerad spellista. Det hela styrs via mixerbord med rattar och reglage. Med hjälp av en kompis kan han servera önskemusik också.

- Jag ser ju inte ett skit av det som sker på dansgolvet och famlar verkligen i mörkret, beskriver han det. Men jag älskar det likafullt och de som dansar till min musik och får höra att jag är blind tycker det är lite häftigt.

Mellan låtvalen påminner Patrik besökarna om att ta vara på livets ljusa stunder.

- Numera kan små och obetydliga saker som att bara vistas utomhus en varm och solig dag betyda jättemycket för mig. Sonen Jonathan har också betytt mycket, utan honom hade jag inte varit där jag är i dag.

Något saknar du väl?

- Jag är väldigt motorintresserad och skulle vilja se bilar i verkligheten. Att se bra filmer saknar jag också.

Hur kompenserar du detta?

- Jag lyssnar mycket på ljudböcker och har ökat min allmänbildning mycket under de här åren. Det är jag mycket tacksam och stolt över.

Patrik driver även tillsammans med sin fästmö, också diabetiker, en Facebook-sida som heter Smarta diabetiker där man pratar kost, diabetes och hälsa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!