Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sissela Kyle sätter upp Top Hat i Malmö

I höst är det Nordenpremiär för musikalen Top Hat på Malmö opera. Foto: Malmö Opera
För regin står den nyblivna Parkteater-chefen Sissela Kyle och koreografen Roine Söderlund. "Det känns enastående roligt", säger de. OBS: Bilden är ett montage. Foto: Johan Paulin/ANDERS J LARSSON
Huvudrollerna axlas av Sindre Postholm och Linda Olsson, men i den stjärnspäckade rollistan finns även namn som Lennart Jähkel, Johannes Brost, Pia Johansson och Christopher Wollter. "Vi är väldigt nöja med ensemblen", säger Roine Söderlund. Foto: Peter Knutson
Sindre Postholm. Foto: Iselin Jansen
Premiärföreställningen av Top Hat på Malmö opera spelas den 5 september 2015. Foto: Tomas Leprince

Efter välkända titlar som Jesus Christ Superstar, Evita och Doktor Zjivago bjuder hösten på Malmö opera på något nyskrivet.

I den stjärnspäckade musikalsatsningen Top Hat bjuds publiken på romantisk komedi under Hollywoods guldålder.

– Vi hoppas att publiken ska gå ut och dansa på gatorna efteråt, säger regissören Sissela Kyle.

FAKTA

Top Hat på Malmö opera

Premiär: 5 september

Spelas till: 13 december

Plats: Stora scenen på Malmö opera

Språk: Svenska med svensk undertext. För den svenska översättningen står Calle Norlén.

Längd: ca 2 tim och 45 min, inkl paus

Medverkande: Sindre Postholm, Linda Olsson, Pia Johansson, Lennart Jähkel, Johannes Brost, Christopher Wollter med fler.

Regi: Sissela Kyle och Roine Söderlundh

I höst är det dags att plocka fram steppskorna när Malmö opera sätter upp föreställningen Top hat – baserad på den klassiska 1930-talsfilmen med samma namn.

Musikalen tar publiken tillbaka till Hollywoods riktiga guldålder och för musiken står den tidens musikaliske mästare Irving Berlin.

– Så det blir väldigt många örhängen, säger Sissela Kyle.

Broadwaystjärnan Jerry Travers förälskar sig i societetsflickan Dale Tremont och jagar henne genom London och Venedig för att vinna hennes hjärta. Men missförstånd och tillfälligheter sätter hela tiden krokben på vägen.

– Det är en komedi om kärlek och förvecklingar som innehåller underbar musik. Den skrevs under depressionen när folk var i behov av romantisk komedi, säger Sissela Kyle som delar regissörsstolen med koreografen Roine Söderlundh.

Stjärnspäckad rollista

De två har tidigare jobbat tillsammans, men då som koreograf och skådespelare.

– Men det känns som vi aldrig gjort annat. Det är verkligen hand i handske, säger Roine Söderlundh.

Sissela Kyle fyller i:

– Och så känns det väldigt modernt.

Huvudrollerna axlas av musikalartisterna Sindre Postholm och Linda Olsson.

– De är båda relativt okända, men har bred erfarenhet och vi såg väldigt tidigt att de passade för sina roller. Här kommer de verkligen få chansen att blomma ut, säger Roine Söderlundh.

Men i den stjärnspäckade rollistan finns även namn som Pia Johansson, Lennart Jähkel, Johannes Brost och Christopher Wollter.

– Här har vi också många roliga komediaktörer som är vana att dra en kvick replik. Top hat ingår också i så kallad screwballkomedi vilket innebär att det är ganska roliga kvinnoroller, vilket det inte alltid är i de här gamla styckena. Men här är det roliga och drivande kvinnoroller och det känns extra kul, säger Sissela Kyle.

"En mastodontuppsättning"

Musikalen hade urpremiär på Milton Keynes Theatre i Buckinghamshire 2011, men uppsättningen på Malmö opera blir den första i Norden.

Sissela Kyle beskriver det som en mastodontuppsättning.

– Det är ju helt enormt att kunna få göra detta på Malmö opera med en hel orkester och en hel kör. Det är ju verkligen enastående roligt.

Men så långt som till premiären i september vill ingen av de två regissörerna blicka – ännu. Men känslan de vill förmedla till sin blivande publik är lekfullhet och lite av svunna tiders söndagsmatiné.

– Det är en liten såpbubbla med fantastiska kostymer. Kanske kan vi få folk att gå ut och dansa på gatorna efteråt och få dem att må lite bättre.