Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sissela Benn efter Mello-kritiken: ”Hjälpt mig lätta på ångesten”

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
”Folk tyckte att jag drev med och hånade en viss typ av människor, medan Filippa för mig alltid varit en underdog som försvarar att vara annorlunda.” Foto: SVEN LINDWALL

Hon är kanske mest känd för karaktären Filippa Bark, men Malmöbon och skådespelerskan Sissela Benn är van att hålla många bollar i luften samtidigt. 

I en intervju med Kvällsposten berättar hon nu om prestationsångesten, kritiken efter Melodifestivalen – och om likheterna med rollfiguren Sunes mamma Karin Andersson. 

– Jag identifierar mig ganska mycket med Karin, hur hon vill prestera på topp på alla områden, säger Sissela Benn.

Jobb och semester – så såg Malmöbaserade skådespelaren Sissela Benns sommar ut. 

– Jag varit mycket här hemma i mitt hus, grävt och odlat. Varit lite på Öland och så. Hemestrat helt enkelt, som alla andra verkar ha gjort den här sommaren, säger Sissela och skrattar. 

Men hon har också filmat. Sissela Benn spelar för andra gången mamma Karin Andersson i nya Sunefilmen med planerad premiär den 20 december i år. 

Filmen är den andra i den planerade trilogin i nya Sune-filmer regisserade av Jon Holmberg, och handlar om när Sune ställs inför ett svårt val: Ska han åka på klassresa med Sofie eller gå på morfars bröllop?

– Det handlar mycket om vad man tar för beslut och hur ett beslut som känns litet i stunden kan få stora konsekvenser i slutändan. Ibland är det ju så, säger Sissela Benn. 

Inte vilken roll som helst 

Att axla rollen som mamma Karin, en roll som spelats av flera välkända skådespelerskor tidigare i både tv-produktioner och scenföreställningar, var speciellt. 

– Det är klart att det inte är som vilken roll som helst, men mitt sätt att förhålla mig till att rollen spelats innan är att helt enkelt inte förhålla mig till det alls. Att släppa det helt, säger Sissela. 

Hon berättar att hon ofta kan känna igen sig i rollen och de utmaningar den ställs inför, och att det därför varit lättare att göra Karin till sin egen. 

– Jag identifierar mig ganska mycket med Karin, hur hon vill prestera på topp på alla områden, vara en högpresterande mamma och kvinna och jämför sig med andra, säger Sissela.

Just prestationsångesten och osäkerheten över hur man ska vara har hon tampats mycket med själv genom åren, berättar hon, inte minst i sitt yrke som skådespelare. 

– Jag har inte förstått att det var prestationsångest, bara trott att jag var värdelös. Men nu har jag börjat kunna förstå hur jag fungerar, gått från att bara bry mig om slutresultatet till att faktiskt känna att det viktigaste är att göra det. Hur det tas emot är inte alltid inom min kontroll. 

Filippa Bark är nerpackad – tillfälligt 

För många är Sissela Benn mest känd för karaktären Filippa Bark, en osäker men kaxig tonårstjej som kämpar för att vara med trots att hon är lite annorlunda. Sissela har spelat Filippa både på scen och i tv-produktioner i över tio års tid. 

Men just nu är Filippa Bark lagd på is. 

– Just nu är hon lite nerpackad, åtminstone tillfälligt. Jag har gjort den karaktären så länge, om jag ska göra den karaktären nu så vill jag göra den på ett nytt sätt, säger hon.

Senast hon spelade Filippa Bark i tv-sammanhang var just i Melodifestivalen 2015. Karaktären delade då Sverige, fick mycket kärlek – men också väldigt mycket kritik. 

– Folk tyckte att jag drev med och hånade en viss typ av människor, medan Filippa för mig alltid varit en underdog som försvarar att vara annorlunda. Det var ju därför jag tyckte det var kul att ta in henne i sammanhanget där alla annars ska vara så lyckade, säger Sissela. 

Att gå tillbaka upp på scenen lördag efter lördag utan att låta sig påverkas av hårda kritiken var tufft. 

I efterhand kan hon dock se fördelar med att det värsta tänkbara skedde, och händelsen har spelat en roll i att hon kunnat lindra sin prestationsångest, berättar hon. 

– På ett sätt blir man fri när detta händer, det kan inte blir värre. När jag väl kom över det var det ganska skönt, jag tror att det hjälpt mig att lätta på prestationsångesten och min rädsla för att misslyckas. 

– I efterhand tänker jag att hellre att hälften hatade det och hälften älskade det, än att alla var helt likgiltiga. 

Sissela benn i Melodifestivalen 2015. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Regidebuterade 2018 

Sissela Benn fortsätter ha många bollar i luften. 2018 gjorde hon sin regidebut i humorserien Sagan om Dilan och Moa på SVT, och i höst spelas den andra säsongen in i Malmö. 

– Det är helt berusande att få vara en del av alla processer i skapandet. Lite som att vara gud, det kan jag verkligen rekommendera alla, säger Sissela och skrattar. 

Dessutom ska hon göra ett samarbete med Dramaten i Stockholm – där temat är just prestationsångest. 

– Projektet som vänder sig till ungdomar, om press och prestationsångest, det ska bli väldigt roligt, säger Sissela. 

Våren 2020 är det dessutom dags för nästa Sune-inspelning. 

– Det är planen! Jag trivs så väldigt bra med Suneteamet och saknar dem, så det ska bli kul. Och det är kul att få fortsätta utveckla karaktären, säger Sissela. 

Det här är Sissela Benn:

Ålder: 39 

Bor: I en villa i Malmö

Familj: Barnen Dalia, 8, och Jonah, 2, samt sambon Dan.