Siri Bernhardsson, 24, har startat initativet Tafsvakten – och ska hålla ett öga på badhuset i Kalmar på lördag.Siri Bernhardsson, 24, har startat initativet Tafsvakten – och ska hålla ett öga på badhuset i Kalmar på lördag.
Siri Bernhardsson, 24, har startat initativet Tafsvakten – och ska hålla ett öga på badhuset i Kalmar på lördag.
Från flera håll i landet har det rapporterats om sexuella ofredanden på badhus och simhallar. Foto: Torsten LindbergFrån flera håll i landet har det rapporterats om sexuella ofredanden på badhus och simhallar. Foto: Torsten Lindberg
Från flera håll i landet har det rapporterats om sexuella ofredanden på badhus och simhallar. Foto: Torsten Lindberg
Siri Bernhardsson, 24, har startat initativet Tafsvakten – och ska hålla ett öga på badhuset i Kalmar på lördag.Siri Bernhardsson, 24, har startat initativet Tafsvakten – och ska hålla ett öga på badhuset i Kalmar på lördag.
Siri Bernhardsson, 24, har startat initativet Tafsvakten – och ska hålla ett öga på badhuset i Kalmar på lördag.

Siri fick nog – blir tafsvakt på badhuset

Publicerad

Siri Bernhardsson, 24, har startat initiativet Tafsvakten – och kommer vara på plats på badhuset i Kalmar på lördag.

Anledningen: hon har fått nog av att höra om ofredanden på badhus.

– Det är ju ingen mörk gränd eller någon läskig nattklubb, utan en simhall, säger Siri Bernhardsson.

Men badhuset är negativt inställda till hennes initiativ.

Från flera håll i landet har det rapporterats om sexuella ofredanden på badhus och simhallar.

Nu har Siri Bernhardsson, 24, från Kalmar fått nog – och startat initiativet Tafsvakten.

– Ju mer jag läser, ju mer förbannad blir jag. Det kan ju inte vara sant att kvinnor och familjer ska skrämmas från att gå till simhallen av alla ställen. Det är ju ingen mörk gränd eller någon läskig nattklubb, utan en simhall, säger hon.

Förutom att hon har skapat en Facebooksida med namnet Tafsvakten ska hon också bege sig till Äventyrsbadet i Kalmar på lördag för att hålla koll.

– Jag kommer dit frivilligt, betalar inträde och är på plats, säger hon.

Genom Facebooksidan har hon fått kontakt med ytterligare ett par tjejer som ska göra henne sällskap. Hon har också fått donationer på några hundra kronor som ska täcka inträdet och lunch.

Men på badhuset är man milt sagt negativt inställd till Siri Bernhardssons initiativ.

Kan bli avvisade

– Vi vill inte att en privatperson ska komma in och agera som badvakt och styra upp och ha sån kontakt med våra kunder i vår anläggning. Det är vårt arbete, säger enhetschefen Susanne Gryfelt.

Hon känner till ett fall som är anmält den 30 december 2015, men säger att det i övrigt inte finns några problem.

– Hade detta varit ett stort problem hade det varit en annan inställning. Då hade vi tagit in resurser som har kompetens för det här, säger hon.

Hon känner själv inte till att badgäster inte vill komma till simhallen på grund av otrygghet.

– Jag har ingen rapport om det, inga avvikelser, inga samtal.

Siri Bernhardsson menar i sin tur att hon fått mejl av människor som säger att de inte vill besöka badhallen på grund av otrygghet. På lördag kommer hon att ställas öga mot öga med badhuschefen som kommer att vara på plats – och eventuellt avvisa tafsvakterna.

Opolitiska: "Vi är några tjejer som kommer dit i flipflops"

– De är jättevälkomna att komma hit och bada och vara hos oss. Men ser vi att de har ett avvikande beteende kommer jag ha en diskussion med dem. Då kan det leda till det, om man bryter mot regler eller agerar som vårt yrke och tar på sig en roll, säger Susanne Gryfelt.

Siri Bernhardsdotter säger att hon inte är förvånad över reaktionen, men att hon kommer ta diskussionen och förklara vad hon fått berättat för sig av människor.

– Jag är inte där för att göra hallå eller väcka anstöt. Jag och mina tafsvakter kommer bara hålla ögonen öppna och finnas till hands om någon vill prata, säger hon.

– Det finns inget ont i det. Vi är helt opolitiska, vi är några tjejer som kommer dit i flipflops liksom.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag