Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sirena, 9, nära drunkna i badkaret: ”En dödsfälla”

Dagens toppnyheter – inrikes
Badkaret köptes på Bauhaus. Nu ska både varuhusets tekniker och tillverkaren titta på vad som kan ha hänt.Foto: Pressbild / Pressbild
Nour och Sirena Saberg i Eslöv efter dramat när Sirena fastnade med håret i badkarets ventil och höll på att drunkna.Foto: Privat

Sirena Saberg, 9, fastnade med håret i bubbelbadets ventil.

Hon satt fast som i ett järngrepp med ansiktet nedåt samtidigt som vattennivån steg.

– Hon skrek för livet och höll på att drunkna här hemma, säger hennes pappa Nour Saberg.

Myskvällen hemma hos familjen i Eslöv i fredags höll på att sluta i fullständig tragedi. Pappa Nour Saberg, 37, berättar att nioåriga dottern Sirena ville ta ett bad i familjens bubbelbadkar, som hon brukar göra.

– Det var inga konstigheter, vi har haft badkaret i fyra, fem år och inte upplevt några som helst problem innan, säger Nour.

Sirena vred på kranarna och vattnet forsade ut, för att göra badet lite roligare hällde hon i tvål eftersom hon ville leka i bubblorna.

Håret satt fast

Samtidigt befann sig Nour och Sirenas mamma, Elita Saberg, 35, i vardagsrummet femton meter längre bort tillsammans med Sirenas sjuåriga lillasyster.

– Vi hörde plötsligt hur hon skrek väldigt, väldigt högt från badrummet. Hon behövde vår hjälp, berättar Nour som släppte allt han hade för händerna och sprang till sin dotter i badrummet.

Sirena, 9, fastnade med sitt hår i ventilen i badkaret. Hon höll på att drunkna.Foto: Privat

Där såg han Sirena i vattnet men förstod först inte vad som hade hänt. 

– Jag trodde att hon kanske hade fått en elstöt och skulle springa i väg för att stänga av strömmen. Men jag förstod sen att jag inte hade tid, hon var på väg att dö.

Det som hade hänt var att Sirenas långa hår hade fastnat i en ventil i badkaret. När hon först kände att hon fastnat och att det gjorde ont försökte hon ta sig upp, men det gick inte.

– Hon var ju svag samtidigt som det var mycket halt i botten av badkaret på grund av tvålen som hon ville ha i. Samtidigt hade hon panik, hon var helt panikslagen och då är det svårt att göra någonting, säger Nour.

Vattnet täckte nästan hela ansiktet

Badkarets bubbelfunktion, jetstream, var i gång och vattennivån i karet ökade. Nour Saberg uppskattar att det var omkring 40-50 centimeter högt. Vattnet täckte i princip hela Sirenas huvud och hon låg med ansiktet nedåt.

– Nästan hela huvudet var täckt av vatten. Jag försökte få upp henne men hon satt fast. Till slut fick jag in händerna och med all min kraft kunde jag till sist få loss henne.

Nour Saberg berättar att Sirena klarade sig utan allvarliga fysiska skador och familjen behövde aldrig tillkalla ambulans i samband med den dramatiska händelsen.

Här fastnade Sirena Saberg, 9, med sitt långa hår. Enligt hennes pappa var hon nära att drunkna.Foto: Privat

Stora tussar av Sirenas långa hår fastnade i jetstrålens utsug, men det är förstås ett billigt pris med tanke på vad konsekvenserna hade kunnat bli.

– Jag blev rädd, jag trodde att jag skulle dö, säger Sirena till Aftonbladet som först skrev om händelsen.

Efter dramat försökte familjen trösta varandra. De grät tillsammans och försökte bearbeta vad som som just hänt.

Sirena var uppjagad och det tog tid att lugna henne. Men efter att ha pratat igenom det inträffade kunde hon och resten av familjen slappna av.

- Nu vill hon inte gärna bada längre, hon har utvecklat någon slags badkarsfobi om man kan kalla det för det, säger Nour Saberg.

Bauhaus: Ska kontrollera badkaret

Han och hans familj vill gå ut med berättelsen om vad som hände Sirena för att göra andra uppmärksamma på vad som kan ske.

– Om man har ett sånt här bubbelbadkar är det bra om man tänker på riskerna. Tydligen kan det här utvecklas till en dödsfälla jättesnabbt, säger han.

Johan Saxne.Foto: Mattias Hamrén / Copyright © Mattias Hamrén, All Rights Reserved.

På byggvaruhuset Bauhaus som sålde badkaret beklagar marknadsdirektören Johan Saxne det inträffade.

– Vi har aldrig varit med om något liknande och tar förstås detta på största allvar. Vi vet inte hur detta har kunnat ske eller varför, säger han.

En tekniker från företaget ska inspektera familjen Sabergs bubbelbadkar. Även tillverkaren ska skicka en egen tekniker dit, enligt Saxne.

Den aktuella badkarsmodellen har inte sålts sedan 2014, enligt Bauhaus.

– Återigen, vi tar detta på allra största allvar men det är svårt att säga vad som har hänt eller varför det hände innan vi har sett badkaret, säger Johan Saxne.

Foto: Kvp / Kvp