Simskola hittade svärdfisk i kanal

Att svärdfiskar syns till i svenska vatten hör till ovanligheterna.
Foto: Privat
Enligt Sylvester Sebastianson vägde fisken runt 75 kilo.
Foto: Privat

Semesternjutare i Höllviken flockades för att beskåda en död svärdfisk som hittats av en simskoleelev. Att svärdfiskar hittas i svenska vatten är mycket ovanligt. Fisken uppskattas ha varit över två meter lång och vägt minst 70 kilo.

– Vi blev så förvånade, vi fattade noll, säger Mikael Blomdahl, som gick för att titta på fisken tillsammans med sin mamma.

På tisdagseftermiddagen höll Sylvester Sebastianson, 21 simskola vid Falsterbokanalen i Höllviken, Vellinge, tillsammans med andra tränare.

– En av våra elever skulle simma för att få ett visst märke. Eftersom han skulle lite längre ut i kanalen så följde hans pappa med på en "paddleboard" bredvid. Sedan ser de att något flyter där ute men vet inte vad det är. När de simmat tillbaka går de längst ut på stenmuren och ser då att det är en fisk. Då ropar de dit hela simskolan för att komma och titta på den stora fisken, säger Sylvester Sebastianson.

När den andra simskoletränaren sa till Sylvester att komma och titta på svärdfisken trodde han att hon sagt fel fiskart.

– Jag tänkte att hon menade en horngädda, det är ju också en stor fisk med lång näbb, men hon hade rätt.

Såg fisken under promenaden

Enligt Sylvester blev simskolebarnen inte särskilt rädda för den stora fisken. 

– De som går på eftermiddagarna är lite äldre och inte så rädda för vatten men lite rädda blir de klart när det är en stor fisk. Men man få förklara att den vanligtvis inte finns i svenska vatten, säger Sylvester Sebastianson.

Sylvester, som är uppvuxen i Vellinge kommun, grabbade tag i fisken för att kunna ta ett foto och han bedömer att den var 2,5 meter lång inklusive spetsen och vägde runt 70 kilo.

Firade fisktitten med glass

Några andra som såg fisken var Mikael Blomdahl, 50 när han var ute på promenad med sin mamma Sonja Nilsson, 69 och fick syn på en folkmassa som samlats ute vid piren. 

Mikael Blomdahl, 50 med sin mamma Sonja Nilsson, 69 blev förvånade av den ovanliga synen.
Foto: Privat

– Vi blev så förvånade, vi fattade noll, säger Mikael Blomdahl.

Mamman och sonen var besökte Höllviken för att Sonja skulle få komma ut och gå igen efter flera veckors sjukdom. 

– Vi sa när vi åkt ner till Ljungbyhusen att vi skulle prova att gå ner mot piren, trots att hon inte är så stark än, säger Mikael Blomdahl.

Ute vid piren såg de att det var massor av folk som samlats kring den upphittade svärdfisken. 

– Det var häftigt, väldigt chockerande. Det hade dock klart varit härligare om den levde, säger Mikael Blomdahl.

Sonen är extra glad över att det var just under dagens promenad som svärdfisken gick att skåda. 

– Det var en väldig glädje för mamma att få uppleva något sådant här. Hon har varit bunden till både sjukhussängen och sedan hemmet i tre till fyra veckor. Hon har tidigare spenderat somrarna i Höllviken. Det var så häftigt med fisken och när vi köpte glass frågade vi tjejen i kassan om hon sett fisken och hon jobbade ju där men blev ändå jätteförvånad. Så man förstår att det var något ovanligt, säger Mikael Blomdahl.

Svärdfisken uppskattas ha varit 2,5 meter lång och vägt runt 70 kilo.
Foto: Privat

"Jätteovanligt"

Att en svärdfisk synts till i Sverige förvånar experten.

– Det är jätteovanligt, säger Carl Andre, forskare vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Det är inte ofta svärdfiskar tar sig till svenska vatten men det sker. År 2012 drog en kustfiskare upp en fisk i Lommabukten och även år 2004 fångades en svärdfisk, också i Höllviken.

Svärdfisk är omtyckt som matfisk och jagas över hela världen av den anledningen. Det är också en av de snabbaste fiskarna som finns och kan simma ända upp till 100 kilometer i timmen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!