Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simons videoblogg gör succé på Youtube

Simon Lussetti från Trelleborg luftar sina vardagstankar i sin videoblogg som har tiotusentals följare.Foto: Privat
Det började med att Simon Lussetti fick upp ögonen för videobloggare från USA. "Jag hittade ett par som var kul att titta på och tänkte att det här gör ingen i Sverige. Sen provade jag på att köra själv", säger Simon Lussetti.Foto: Privat
2010 postade han det första klippet på Youtube, men det var inte förrän ett år sedan Simon Lussetti började videoblogga seriöst. Och då tog det skruv. Foto: Privat
Simon Lussetti själv tror att hans personlighet hjälper honom att hitta material till bloggen. "Jag är ganska cynisk i grund och botten. Men jag tror det är en tillgång. Det ger mig möjlighet att plocka ut saker från vardagslivet jag kan prata om", säger han.Foto: Privat

Varför hade duscharna på skoljympan inga duschdraperier?

Varför måste finnar på hakan vara illröda?

Och vem fan kom egentligen på fjärilssim?

När Simon Lussetti från Trelleborg luftar vardagstankar i sin videoblogg följs han av tiotusentals personer. Själv tror han att de yviga betraktelserna bottnar i en mer allvarssam syn på tillvaron.

– Jag är nog egentligen en rätt cynisk person. Men det ser jag som en tillgång, säger Simon Lussetti.

Det började med att Simon Lussetti fick upp ögonen för videobloggare från USA.

– Jag hittade ett par som var kul att titta på och tänkte att det här gör ingen i Sverige. Sen provade jag på att köra själv, säger Simon Lussetti.

2010 postade han det första klippet på Youtube, men det var inte förrän ett år sedan Simon Lussetti började videoblogga seriöst. Och då tog det skruv. Dels för att allt fler personer föll för Simons kroppsspråksaccentuerade vardagsfunderingar. Men framgången hade även en mer teknisk aspekt.

Ingen raketvetenskap

– Youtubes algoritmer fungerar så att om du postar mycket och regelbundet så sprids ditt material mer, fler personer får det delat till sig och ser det i sitt flöde.

Blogginläggen är utifrån sett ingen raketvetenskap: ofta några minuter långa klipp med rätt enkel redigering. I klippen avhandlar Simon Lussetti allehanda frågor av skiftande slag, inte sällan kompletterat av kontemplativa infall av till synes improviserad natur. Simon Lussetti själv kan inte förklara sina framgångar.

– Jag vet faktiskt inte vad det är folk gillar. Men folk brukar säga att de känner att jag är rak och ärlig och öppen med vad jag känner. De säger att de får en känsla av att de känner mig. Ungefär samma känsla jag får med de videbloggare jag själv gillar.

"Jag är ganska cynisk"

För det är inte bara banaliteter som avhandlas. I samband med valet berättade Simon Lussetti om varför han skulle rösta på Feministiskt initiativ, ett inlägg som fick självaste Gudrun Schyman att reagera. Simon Lussetti själv tror att hans personlighet hjälper honom att hitta material till bloggen.

– Jag är ganska cynisk i grund och botten. Men jag tror det är en tillgång. Det ger mig möjlighet att plocka ut saker från vardagslivet jag kan prata om.

Var går gränsen för det privata då? Enligt Simon Lussetti var han och trampade vid den gränsen när han pratade om uppbrottet från sin exflickvän, videobloggaren Clara Henry.

Bloggen har lett till jobb

– Det kändes som att det kom så mycket frågor och jag var tvungen att svara på något sätt. Men det får inte bli för personligt.

– Jag håller mig ifrån saker som är alldeles för nära inpå, vänner som inte vill vara med i den här karusellen måste man till exempel respektera.

Våren 2015 rullar det på bra för Simon Lussetti. Han är nyss hemkommen från Amsterdam där han jobbat med ett än så länge hemligt projekt. Och videobloggen har gett honom ett jobb som grafisk designer på ett Youtubenätverk i Stockholm som stöder, och drar annonsörer, till youtubare.

– Deras vd hörde av sig till mig och berättade att de skulle expandera och starta upp ett modeprojekt och frågade om jag ville vara med och utveckla det. Sedan har det fortsatt.

Nu ser han videobloggandet som ett fritidsintresse, ett intresse som kanske leder vidare.

– Jag kommer att hålla på så länge jag tycker det är kul och så länge många vill titta. Sen hoppas jag så klart att det kan ta någon annan form på något sätt framöver.