Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Simon, 62, låg nedsövd – vaknade upp förlamad

Fler och fler fall av sydafrikanska varianten upptäcks i Sverige. Klippet är från Folkhälsomyndighetens senaste presskonferens.
När Simon Khouri, 62, vaknade efter att ha varit nedsövd var han förlamad i hela kroppen.
Foto: Privat

Simon Khouri, 62, låg på sjukhuset och behandlades för coronaviruset när det plötsligt blev svart.

Två månader senare vaknade han upp på sjukhuset – förlamad i hela kroppen.

– Jag kunde inte röra ett finger ens en gång. Det går inte att beskriva den känslan, säger Simon från sjukhuset i Ängelholm.

När Simon Khouri, 62, från Helsingborg kände förkylningssymptom i slutet av november i fjol kände han sig först inte orolig.

Men på bara några dagar blev han allt sämre.

– Jag trodde att det kanske var corona så jag var hemma några dagar för att bli frisk. Men situationen blev värre och till slut kunde jag inte andas. Ambulansen kom hem till oss och undersökte mig och förklarade att läget var allvarligt, säger Simon.

Väl på sjukhuset i Helsingborg kunde man konstatera att det var corona som tagit sitt grepp om Simon.

– Jag blev inlagd och sedan blev det svart, säger han.

Simon Khouri, 62, blev svårt sjuk i corona.
Foto: Privat

”Jag hörde hur de pratade”

Simon visste inte då att han skulle vara nersövd i hela två månader, något Sydsvenskan tidigare skrivit om. 

– Under tiden som jag sov kunde jag drömma. Så hjärnan fungerade men ibland kände jag mig frisk och ibland sjuk. I verkligheten var jag borta hela tiden. De försökte väcka mig flera gånger men det gick inte. Jag hörde ibland hur de pratade med mig men jag kunde inte svara eller se, säger Simon.

Under den två månader långa perioden flyttades Simon från Helsingborgs lasarett till intensivvårdsavdelningen för coronapatienter i Lund och sedan tillbaka till Helsingborg.

– Det var den 23 januari som jag till slut vaknade. I början kunde jag inte förstå vad som hände. Allt var fortfarande blandat med drömmar. Man hade svårt att säga vad som var verkligheten.

Simon var nersövd i hela två månader.
Foto: Privat

”Kunde inte röra ett finger”

När Simon vaknade upp igen var han förlamad i hela kroppen till följd av att hans muskler kraftigt försvagats efter den långa tiden i respirator. 

– Jag kunde då inte röra ett ett finger ens en gång. Jag vet inte hur jag ska beskriva den känslan. Om det kliade på kinden kunde jag inte ens klia mig. Man blir 100 procent beroende av andra. 

Simons fru Hanna Khouri och hans barn har varit det största stödet i sjukdomen.

Nu väntar en lång rehabilitering på sjukhuset i Ängelholm. Läkarna är dock övertygade om att Simon kommer kunna bli helt återställd med tiden, berättar han. 

– Jag tror själv på det. Och jag är positiv och det hjälper mig faktiskt. Nu befinner jag mig i Ängelholm på en rehabiliteringsavdelning. Men behandlingen har inte börjat än för de undersöker mig först. Jag ser fram emot framtiden. Att återkomma till livet. Jag känner att jag fick mitt liv tillbaka, säger Simon Khouri. 

Dennis, 16, drabbades av fruktade följdsjukdommen MIS-C efter coronan

Inlagd på intensiven och opererad i halsen – när hyperinflammation slog till

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!