Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Silikon förstörde Pernillas bröst – nu får hon hjälp

Pernilla Ekelunds levde med konstanta smärtor på grund av komplikationer efter en bröstförstoring.
Foto: Privat
– Det som händer är att kroppen väljer att kapsla in silikoninlägget. Bröstet blir väldigt hårt, det kan bli hårt som en basketboll. Det gör fruktansvärt ont, säger Pernilla. Bilden är en arkivbild tagen i ett annat sammanhang.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Pernilla får hjälp i TV3:s program Skönhetsfällan.
Foto: TV3

Pernilla gjorde en bröstförstoring för att få bättre självförtroende.  

I stället var ingreppet det början på en mardröm när komplikationer uppstod – och kliniken lämnade henne i sticket.

Pernilla levde med smärtor i tio år innan hon nu äntligen fått hjälp genom tv-programmet "Skönhetsfällan".

– Jag är tacksam att jag numera kan säga till min dotter att man ska vara nöjd med sig själv som man är, säger Pernilla Ekelund.

För tio år sedan gjorde Pernilla Ekelund, 35, en bröstförstoring efter att ha fött sitt första barn, ett ingrepp hon senare skulle komma att ångra.

– Jag var inte nöjd för under graviditeten tyckte jag brösten bara försvann och jag hade redan små. Då fick jag sämre självförtroende och kände mig inte särskilt attraktiv. 

Hon vände sig till en välrenommerad klinik i Malmö för att göra en förstoring och operationen gick bra, men det gick inte lång tid innan komplikationer uppstod.

– Det som händer är att kroppen väljer att kapsla in silikoninlägget. Bröstet blir väldigt hårt, det kan bli hårt som en basketboll. Det gör fruktansvärt ont.

Kliniken lämnade henne i sticket

Att bröstimplantaten kapslas in kan kliniken inte styra över men det som chockade Pernilla var klinikens besked när hon kom tillbaka.

– I priset ingick en försäkring för komplikationer som skulle räcka i fem år. När jag kom tillbaka till kliniken inom ett år hade jag betalat av min skuld. Då sa de att min försäkring inte gällde längre. Bara att de kunde ge mig halva priset på en ny operation.

LÄS MER: Så många svenska kvinnor drömmer om skönhetsingrepp

Vid det läget var det mycket på gång i Pernillas liv och hon blev upprörd över beskedet. Hon kände att hon inte orkade bråka och tänkte att hon skulle vänja sig. Vad hon inte visste var att det blev mycket värre med tiden.

– Jag blev mindre nöjd efter operation men vande mig att leva med smärta och att det inte såg ut som det skulle göra. Det som var jobbigast var att jobba, jag jobbar inom vården och springer mycket. När det hände något fick jag liksom hålla i brösten och när jag sov så fick jag ha en massa kuddar för att det inte skulle göra ont. Att gosa med barnen kändes svårt när man hade två hårda klumpar på sig. 

Pernilla förstorade brösten för få bättre självförtroende.
Foto: TV3

Fick hjälp i tv-program

När TV3 sökte deltagare till programmet "Skönhetsfällan" bestämde hon sig för att det kunde vara hennes chans – och hon blev antagen. 

– Det var en upplevelse, jag tänker inte bli skådis om man säger så, det var mycket mer jobb än man tror det är, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Men det var roligt och spännande och är ingenting jag ångrar. Det var så klart jobbigt samtidigt och blev lite terapi. Jag erkände saker om mig själv som jag inte gjort innan. Det blev lite terapi.


LÄS MER: Cornelia, 20, förstorade läpparna – blev sängliggande

Under 2016 blev hon filmad när hon äntligen fick hjälp att ta ut inläggen. Nu mår hon mycket bättre. Programmet sänds tisdagen den 19 september vid 20.00 på TV3.

– Det är ett helt år sedan vi spelade in så man har nästan gått och förträngt att "javisst ja jag ska visa mig naken för hela svenska folket". Det känns lite lagom nervöst.

"Man ska vara nöjd med sig själv"

Pernilla Ekelund bor i Trelleborg med sin familj, hon har två barn, en dotter som är 11 och en son som är 7 år. Pernilla hoppas kunna förmedla ett budskap till sin dotter.

– Programmet har hjälpt mitt självförtroende. Jag har inget emot folk som väljer att ha inlägg men jag är tacksam att jag numera kan säga till min dotter att man ska vara nöjd med sig själv som man är. Utan att jag har gjort någonting, säger Pernilla Ekelund.

Hennes råd är att fundera noggrant innan man gör ett ingrepp.

– Man ska verkligen tänka sig för, en kapselbildning kan man inte rå för och kolla upp kliniken noggrant innan. Det är bättre att försöka lära sig leva med hur man ser ut. Får man kapselbildning så är det inte lönt att vänta, det gör det bara värre. Ta tag i det och ta ut skiten. Man behöver inte heller stoppa in silikon, gör på något annat sätt. Jag förstår att man kan vilja göra en förstoring men skippa inlägg, säger Pernilla Ekelund.

Vilka skönhetsoperationer drömmer svenska kvinnor om?

• 38 % skulle aldrig överväga en skönhetsoperation


• 22 % drömmer om en fettsugning


• 19 % vill ta bort generande hårväxt


• 13 % vill genomföra ett bröstlyft


• 12 % drömmer om ögonlocksplastik


• 12 % drömmer om bukplastik


• 11 % drömmer om bröstförstoring


Källa: Svenska Drömbarometern 2017

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!