Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffror visar: Så många fler besökte stranden

Under pandemin har Gisecke haft tillgång till interna resurser och information.
Under sommarens varmaste dagar blev det besöksrekord på Tylösand.
Foto: Privat
Jimmy Gottfridsson, biträdande bevakningschef och Sofia Karlborg, bevakningschef vid livräddarna Tylösand.
Foto: Privat

Värmen är tillbaka och i och med det ökar trycket på stränder och populära semesterorter. Telias rörelsedata visar en ökad aktivitet kring sommardestinationerna förra veckan jämfört med samma vecka förra året.

– Vädret är säkerligen en faktor säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Aktiviteten runt Tylösand ökade kraftigt under vecka 32 i år jämfört med samma vecka förra året. Telias data som analyserar svenskarnas resemönster visar en ökad aktivitet med 80 procent i området. Samma mönster syns även i andra områden med populära stränder.

Förutom Tylösand har det även varit fler som rört sig i området kring Falsterbo och Böda sand. Minst ökning var i närheten av Sudersand på Fårö, där var ökningen fem procent förra veckan jämfört med samma vecka förra året.

Sämre väder 2019

Telia har jämfört aktiviteten kring stränderna för sommarveckorna förra året och jämfört dem med aktiviteten i år. Enligt den analysen hade både vecka 31 och vecka 32 förra året lägre aktivitet än tidigare i Tylösand och Falsterbo – något som skulle kunna tyda på sämre väder 2019. I år gick i stället aktiviteten upp vecka 31 och 32 jämfört med tidigare på sommaren.

– Vädret är säkerligen en faktor när det gäller just stränderna och även längs Bohuslänskusten och kommunerna i Stockholmstrakten som är typiska sol- och semesterdestinationer, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

”Svårare för oss”

Tidigare rapporterade Kvällsposten att runt 40 000 personer hade samlats på Tylösand i Halmstad.

Sofia Karlborg, bevakningschef på Livräddarna Tylösand, påpekade det fanns då gäster som inte tog hänsyn till avståndet, något som försvårar räddningsinsatser.

– Det gör det väldigt mycket svårare för oss att komma fram om det skulle vara något, sa hon då.

TV: Här passerar ryska stridsfartyg genom Öresund

Tre örlogsfartyg passerade, rapporterar Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!