Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Shneur Kesselman attackerad i Malmö

Judiska församlingen i Malmös rabbin Shneur Kesselman attackerades.
Foto: Karl Melander

Judiska församlingen i Malmös rabbin Shneur Kesselman och synagogans ordförande Hugo Klein attackerades två gånger under lördagskvällen.

Passerande bilar kastade en glasflaska och en tändare mot dem.

– Jag vill inte stanna kvar här, säger Hugo Klein.

Den första incidenten skedde vid 19-tiden på lördagen då rabbinen och Hugo Klein var på väg till synagogan.

– Det kom en bil och någon däri blev så arg över att vi var judar att den kastade en cigarettändare mot oss, säger Hugo Klein, som är ordförande för synagogan.

Två timmar senare bestämmer sig Klein för att följa rabbinen hem. Vid saluhallen på Föreningsgatan kommer ytterligare en bil med flera män. De kastar en glasflaska som krossas mot väggen precis nära Shneur Kesselman och Hugo Klein.

– Den kunde lika gärna ha träffat någon av oss i huvudet. De skrek F-ordet och så "judar", säger Hugo Klein.

– Det är hemskt. Det finns inget annat ord. Det är en skam, säger Kesselman till Sydsvenskan.

Han tycker att händelserna var obehagliga men berättar att det inte är första gången sådant här händer. Det är ofta människor som skriker efter rabbinen och under natten till torsdagen vandaliserades synagogan i Malmö.

– Jag känner att jag inte vill stanna kvar i Malmö. Det som inte är okej i Sverige är att vi knappast får något skydd. I Frankrike finns det till exempel polisbevakning utanför synagogorna, säger Hugo Klein.

Polisen rubricerar händelsen som försök till misshandel.

– Vi har säkrat delar av glasflaskan och skickat för teknisk undersökning samt hållit förhör med målsägandena och ett vittne, säger Björn Svensson, inre befäl vid Malmöpolisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!