Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sexuella trakasserierna – inom EU-parlamentet

Anna Hedh (S) har upplevt sexuella trakasserier i Europaparlamentet. Foto: IZABELLE NORDFJELL EXP
”Vår talman Antonio Tajani har inte gjort någonting i dessa frågor”, säger Anna Hedh. Arkivbild. Foto: LISA MATTISSON EXP

Anna Hedh (S) jobbade som hotellstäderska och på en hamburgerkedja innan hon gjorde politiskt karriär inom socialdemokratin.

Men det är i Europaparlamentet hon upplevt värst sexuella trakasserier.

– Det är mycket värre. Man är mycket mer utsatt som kvinna, säger hon.

Socialdemokraten Anna Hedh, bosatt på Öland, valdes in i Europaparlamentet redan för 14 år sedan. Då var andelen kvinnor enbart 18 procent och hon märkte hur männen hellre tittade ner i hennes urringning än såg henne i ögonen när de konverserade. 

Den politiska kulturen var helt annorlunda än den hon var van vid hemma i Sverige, något hon först berättat om för TT.

– Det är en väldigt patriarkal miljö och då var jag ung och vacker, skämt åsido. Jag har blivit struken på ryggen, tagen på axeln, fått olämpliga komplimanger, blickar som tittar mer ner på brösten än i ögonen när man talar. Man nonchalerar och lämnar rummet när kvinnor pratar.

”Har sett obehagliga beteenden mot assistenter”

Men det har blivit bättre för varje år, menar Anna Hedh. I takt med att allt fler kvinnor tagit plats på stolarna i parlamentet har utsattheten minskat. Men de som är allra mest drabbade av sexuella trakasserier är EU-parlamentarikernas assistenter. De är ofta unga karriärister som arbetar hårt och har osäkra anställningar.

– Jag har sett en hel del obehagliga beteenden mot assistenter. Det finns assistenter som berättar att de inte vågar vara ensamma med sin parlamentariker och bävar för att behöva resa i väg och arbeta på annan ort eller att delta i sena jobbmiddagar. 

”Man nonchalerar och lämnar rummet när kvinnor pratar”, säger Anna Hedh. Foto: LISA MATTISSON

”Vår talman har inte gjort någonting”

Frågan om sexuella trakasserier i EU-parlamentet har debatterats flitigt efter #metoo, men Anna Hedh tycker att frågan hela tiden duckats av EU-parlamentets talman Antonio Tajani. 

– Det var lite olika hur länderna agerade på #metoo, men vi tyckte det var viktigt att sopa framför egen dörr och att vi var fria från sexuella trakasserier i parlamentet. Vi skrev en resolution som antogs där vi ställde en massa krav för hur vi ville arbeta för att få bort sexuella trakasserier. Men vår talman Antonio Tajani har inte gjort någonting i dessa frågor.

Utsätts man för sexuella trakasserier i EU-parlamentet kan man gå till en interngrupp där tre ledamöter och assistenter ingår. 

– Men vi kan inte ha en intern grupp som ska utreda det här, hade jag varit assistent och utsatts för något hade jag inte vågat gå dit, vi behöver en extern utredare. Det har vi krävt men inget har hänt. 

Flera anonyma vittnesmål

I tisdags släppte assistenterna en blogg med anonyma vittnesmål om sexuella trakasserier. Bloggen och berättelserna liknar de #metoo-uppror som svenska kvinnor från olika branscher deltog i förra hösten.

– Personalen i parlamentet och de politiska sakkunniga har startat en blogg för att sätta en nagel i ögat på vår talman som är ansvarig för personalpolitiken men som satt käppar i hjulet när det gäller de här frågorna, säger Anna Hedh och fortsätter:

– När bloggen presenterades var det nog ganska obehagligt för honom och det rasslade till. Det ena är att man plötsligt utökade den interna gruppen till att ha en civil person med, en person utanför parlamentet. Det andra är att man har tillsatt sex datum för Europaparlamentariker för att frivilligt utbilda sig för att bekämpa sexuella trakasserier och vad man gör om man upptäcker fall av sexuella trakasserier. Det ska bli intressant att se hur många av de svenska ledamöterna som deltar.

 

LÄS MER: OS-simmaren Ida Marko Varga efter #metoo: ”Man glömmer offren lite”