Ansvariga på badet Växjö simhall & Aqua Mera säger att sådana här händelser självklart ska polisanmälas – om inte den drabbade gör det så ska personalen göra anmälan. Foto: GOOGLE MAPSAnsvariga på badet Växjö simhall & Aqua Mera säger att sådana här händelser självklart ska polisanmälas – om inte den drabbade gör det så ska personalen göra anmälan. Foto: GOOGLE MAPS
Ansvariga på badet Växjö simhall & Aqua Mera säger att sådana här händelser självklart ska polisanmälas – om inte den drabbade gör det så ska personalen göra anmälan. Foto: GOOGLE MAPS
Mikael Linnander har polisanmält sexövergreppen som hans elvaåriga dotter och hennes kompis utsattes för på badet Växjö simhall & Aqua Mera under söndagen. Foto: PrivatMikael Linnander har polisanmält sexövergreppen som hans elvaåriga dotter och hennes kompis utsattes för på badet Växjö simhall & Aqua Mera under söndagen. Foto: Privat
Mikael Linnander har polisanmält sexövergreppen som hans elvaåriga dotter och hennes kompis utsattes för på badet Växjö simhall & Aqua Mera under söndagen.  Foto: Privat

Sexuella övergrepp mot två flickor på bad

Publicerad

Två elvaåriga flickor utsattes för sexuella övergrepp på badet Växjö simhall & Aqua Mera under söndagen.

– Sju–åtta killar gav sig på tjejerna. Två av killarna tog dem mellan benen och på brösten, säger Mikael Linnander, pappa till den ena av flickorna.

Tillförordnade platschefen Åsa Änghede bekräftar händelsen och ska kontakta det flyktingboende pojkarna uppges komma ifrån.

– Detta är ett samhällsproblem. Vi gör allt för att komma till rätta med det, säger hon.

I sällskap med en vuxen kvinna åkte de båda elvaåringarna och badade på söndagseftermiddagen omkring klockan 14–14.30.

– De är där och leker i vattnet när ett gäng på sju–åtta killar i 18–20-årsåldern skvätter vatten på dem och tjejerna säger till dem att sluta, berätta Mikael Linnander.

 

Läs också om Flicka våldtogs på Eriksdalsbadet - ökar bevakningen

 

– När de sedan simmar in i ett slags u-formad grotta som tillhör äventyrsbadet står killarna där inne och väntar. De tar tag i flickorna, håller fast dem och tar dem mellan benen och på brösten.

Utländsk kvinna stoppade dem

Mikael Linnander är djupt tacksam mot en för honom okänd kvinna som satte stopp för övergreppen.

– Det var en utländsk mamma som var där med sina barn. Hon såg vad som hände och sa till killarna på ett språk som de förstod. Och då slutade de faktiskt, säger han.

I uppståndelsen som följde på händelsen blev två av killarna avvisade från äventyrsdelen av badet – men tilläts vara kvar i simhallen som helhet.

När tjejerna sedan skulle gå och fika med sitt vuxna sällskap senare satt hela killgänget i fiket och gjorde hotfulla gester mot dem.

– De talade varken svenska eller engelska men de försökte skrämma med arga blickar och genom att låtsas slå mot sitt eget ansikte med knuten näve. Tjejerna kände sig absolut hotade, säger Mikael Linnander.

Har gjort polisanmälan

Han gjorde polisanmälan på söndagskvällen, så fort han fått reda på vad som hänt.

– Jag kan bekräfta att vi har en anmälan rubricerad sexuellt ofredande och olaga hot. Förundersökningssekretessen förhindrar mig att berätta något mer än så, säger Christina Severinsson, som hanterar ärendet.

– Vi ska nu vidta de vanliga utredningsåtgärderna och bland annat hålla förhör.

Under måndagen besökte Mikael Linnander själv badet och pratade med en badvakt och den tjänstgörande chefen för anläggningen.

- Jag tycker synd om personalen, det är inte deras fel, säger han.

Åsa Änghede, som är tillförordnad platschef för Växjö simhall & Aqua Mera, var inte på plats under söndagen men säger att hon har pratat med sin personal om det som har hänt. Hon ska också kontakta det boende killarna kommer ifrån.

– Jag tror jag vet vilket boende det gäller så jag ska kontakta dem. Och jag ska kontakta familjen i fråga också och höra deras version, säger Åsa Änghede.

– Alla badanläggningar upplever samma problem, mer eller mindre. Vi diskuterar just nu att förbättra belysningen i badet och att sätta upp övervakningskameror. Men vi vet att det kan vara svårt att få länsstyrelsens tillstånd till kameror inne i en badanläggning.

En död vinkel

Just det ställe i badet där de båda elvaåringarna utsattes för övergreppen är extra svårbevakat.

– Det är en död vinkel, säger Åsa Änghede.

– Våra badvakter ronderar för att bevaka bland annat just där. Vi har styrt om så att de ska kunna ha tätare kontroll.

Enligt Åsa Änghede är det självklart att besökare som missköter sig ska tvingas lämna badet. Det samma säger ägarföretaget Medleys informationschef Hans Albrektsson:

– Vi har egna ordningsregler och dessutom gäller Sveriges rikes lag även i badanläggningar. Följer man inte detta så blir man avvisad, säger Hans Albrektsson.

– Om vi uppmärksammas på någon som inte sköter sig så påtalar vi detta för den personen. Behöver något polisanmälas så gör vi det om den drabbade av någon anledning inte vill göra det själv.

Företaget Medley har 38 badanläggningar över hela Sverige. Hans Albrektsson konstaterar att det inte finns något i den interna incidentrapporteringen som tyder på att antalet sexuella ofredanden ökat de senaste fem åren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag