Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sextvång mot unga kvinnor vanligt

Studien som omfattar 7 000 unga vuxna mellan 18 och 29 år i Skåne ska ge svar på hur utbrett sexuellt tvång är. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Cornelia Nordström

 Mer än var tredje ung kvinna har utsatts för sexuellt tvång och mår dåligt av detta.

Det visar en ny studie vid Lunds Universitet.

Studien som omfattar 7 000 unga vuxna mellan 18 och 29 år i Skåne ska ge svar på hur utbrett sexuellt tvång är.

De tillfrågade har fått svara på enkätfrågor om de utsatts för sexuella handlingar mot sin egen vilja.

36 procent av de kvinnor och 17 procent av männen som svarat på enkäten uppger att de utsatts för olika former av sexuellt tvång.

– Det är höga siffror men jag är inte helt förvånad då vi vet att unga är utsatta och att de oftast väljer att inte anmäla. En anledning är att de ofta skuldbelägger sig själva och inte känner att de har stöd från samhället, säger Anette Agardh vid Lunds universitet som ansvarar för studien.

Förutom att så många unga vuxna drabbas  visar studien även att de som utsatts för sexuellt tvång också mår sämre psykiskt.  De känner sig mera stressade och tar enligt studien större sexuella risker än personer som inte drabbats.

De som utsatts för sexuellt tvång uppger i högre grad än andra att de den senaste månaden haft perioder av skräck eller panik, känslor av värdelöshet, förlust av sexuellt intresse eller njutning, känt hopplöshet inför framtiden och varit rädda.

Dessutom har gruppen i högre grad lidit av sömnsvårigheter och haft självmordstankar.

Studien är ännu inte publicerad.

- På grund av frågans angelägenhet och aktualitet väljer vi att gå ut med resultaten kring sexuellt tvång redan nu även om rapporten inte är klar, säger Anette Agardh i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!