"Sexgurun" riskerar utlämning för brott

"SEXGURUN" HÄKTADES I MALMÖ. Gregorian Bivolaru var efterlyst för sexbrott i Rumänien innan han fick poltisk asyl i Sverige 2005. Nu är han dömd och riskerar skickas tillbaka.
Foto: Jonatan Jacobson

Efter åtta år med politisk asyl i Sverige riskerar den rumänske "sexgurun" Gregorian Bivolaru, 61, att skickas tillbaka.

Han har dömts till fängelse i sitt hemland för sex med minderårig och kommer att begäras utlämnad.

– Det vore bra om frågan avgörs i svensk domstol, säger riksdagsmannen Carl B Hamilton (FP).

Gregorian Bivolaru har kallats "sexguru" för sin verksamhet inom yogarörelsen MISA (Movement for Spiritual Integration into the Absolute) som han grundade 1990.

Rörelsens anhängare utövar så kallade tantriska ritualer som enligt kritiker mest liknar gruppsex. Ett av rörelsens yogacenter i Danmark anklagades så sent som i maj i år för att ha spelat in och sålt porrfilmer med de egna medlemmarna.

Gregorian Bivolaru fick asyl i Sverige 2005. Han var internationellt efterlyst för sexbrott men högsta domstolen ansåg att han riskerade att utsättas för förföljelse om han skickades tillbaka. Domstolen ansåg också att anklagelserna mot honom sannolikt var påhittade.

EU-medlem

En kvinna som han påstods ha våldtagit ville till exempel inte kännas  vid att Bivolaru skulle ha rört henne.  Polis och åklagare skulle på ett förödmjukande sätt ha tvingat fram  en bekännelse ur henne, sa hon när hon hördes av HD.

Men Rumänien har aldrig gett upp den rättsliga hanteringen och i fredags dömdes Gregorian Bivolaru i sin frånvaro till sex års fängelse för barnvåldtäkt och kommer att begäras överlämnad. Han friades däremot från anklagelsen om trafficking med barn.

Eftersom Rumänien numera liksom Sverige är EU-medlem ska landet, enligt inhemska medier, begära att få hem Bivolaru. Svensk tingsrätt ska ta ställning till en europeisk arresteringsorder inom 30 dagar.

Ifrågasätter rättssäkerheten

Folkpartiets riksdagsman Carl B Hamilton engagerade sig i fallet 2005. Det fanns tvivel på rättssäkerheten i Rumänien och Hamilton ställde frågor till dåvarande utrikesminister Laila Freivalds (S). Han känner inte till den nya domen mot Bivolaru.

– Det vore bra om frågan avgörs i svensk domstol, är Hamiltons enda kommentar i dag.

Rättsdebattören Sven-Erik Alhem anser att redan det faktum att en rumänsk domstol kan utdöma ett långt fängelsestraff till en person som inte är närvarande ger anledning att ifrågasätta rättssäkerheten där. Det skulle kunna bidra till att Bivolaru inte lämnas över.

– Detta är en oerhört intressant fråga. Inget är självklart, säger han.

Bivolaru har numera ett svenskt namn och är folkbokförd i Sydsverige. En person som är bekant med honom säger dock till Kvällsposten att han inte synts till på fem år. Rumänska myndigheter tror att han finns i Paris.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!