Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexfestivalen stoppas – skulle väcka anstöt

– Det vi råkade ut för är människors rädsla, vanföreställningar och idéer, säger festivalens arrangör Alexander Rudenstam.
Foto: Privat

HÄSTVEDA. Sexfestivalen "The Joyride Experience" i Barnens by i Hästveda stoppas.

Den skulle hållas samtidigt som ett brottarläger för unga tjejer, men väntas väcka "anstöt och obehag".

– Det vi råkade ut för är människors rädsla, vanföreställningar och idéer, säger festivalens arrangör Alexander Rudenstam.

Över 200 personer från hela världen i åldrarna mellan 20 och 70 har väntat på att få möta både varandra och finna sig själva sedan i mars. Den 9-14 augusti skulle det äntligen bli av, på The Joyride Experience – en festival som enligt egen utsago ger möjlighet att utforska sig själv, bland annat som sexuell varelse.

Men så blir det inte.

"Finns vissa regler"

Ett läger för unga brottartjejer hade planerats in i Barnens by samtidigt. Nu är föreståndarna för Barnens by rädda att sexfestivalen ska väcka obehag hos de nära 100 unga brottarna.

– När man hyr in sig hos oss finns vissa regler. En av dem är att verksamheten man har inte får väcka anstöt eller obehag hos övriga gäster. Det står i kontraktet, säger Elisabeth Vestergård, chef för stiftelsen Malmö Sommargårdar som har hand om Barnens by, till Kvällsposten.

– Några föräldrar till barnen hade läst om festivalen och blev upprörda, då kunde vi inte ha festivalen här. Det är barnen vi värnar om.

Arrangören, Alexander Rudenstam i Malmö, berättar att han fick ett mejl där det stod att överenskommelsen var uppsagd:

– Tänk dig att du planerar något för 200-250 personer, och plötsligt gäller inte förutsättningarna. Det blir ett stort hack i maskineriet, just nu vet vi ju inte vad nästa steg är, säger han.

"Människors rädsla"

Rudenstam säger att de varit måna om att utomstående inte ska se vad som händer på festivalen, i och med att vissa skulle kunna missuppfatta något och reagera.

– Man ska inte kunna gå ut i skogen och plötsligt se något, det var vi tydliga med. En av anledningarna till att vi valde Barnens by är att det är inomhus. Vi hade åtgärder för att problemet inte skulle uppstå, men det kan det alltid göra i alla fall, när folk tänker. Men vi har ju inte gjort något ännu, det är än så länge bara folks fantasier.

Just nu undersöker han andra ställen där festivalen kan tänkas hållas. Men det är kort varsel nu. De vet inte ens vad de ska säga till besökarna, som kommer från hela världen.

– Det vi råkade ut för är människors rädsla, vanföreställningar och idéer. Vi har uppmanat dem till en gemensam lösning, för oss måste vi inte vara i Barnens by. Men vi behöver hjälp med att hitta en likvärdig plats.

Festivalen är tänkt att äga rum den 9-14 augusti. Brottningslägret pågår den 12-16 augusti.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!