Sexåring tog med
patron till förskolan

Det här vapnet bar en 30-årig man som sköts med ett stort antal skott från automatvapen förra året i Malmö. Vapnet laddas med 9 mm kulor. Det är det vanligaste typen av patroner som Malmöpolisens beslagtar.
Foto: POLISEN
Det faktum att en 6-åring hittar skarp ammunition i sitt hem oroar polismästaren Stefan Sintéus.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett 6-årigt barn utlöste en stor polisinsats i Malmö för en tid sedan. Pojken hade tagit med en skarp patron till sin förskola.

– Jag har hittat den hemma, ska han ha sagt till personalen.

I en lägenhet hittade polisen ammunition och vapen. Tre misstänkta greps. Samtliga är försatta på fri fot.

Polismästare Sten Sintéus bekräftar händelsen.

– Både förskolan och polisen reagerade direkt och vi gjorde en husrannsakan hos föräldrarna där vi beslagtog vapen och mycket kontanter, säger han till Kvällsposten.

Tillslaget skedde efter att pojken kommit till sin förskola i Malmö och visat upp den skarpa patronen.

Tre män greps som misstänkta för bland annat vapenbrott, och anhölls. Under förhören valde en av dem, en man i 35-årsåldern, att erkänna sig skyldig till grovt vapenbrott. 

Erkände och gick fri

Han tog på sig hela ansvaret för vapen och ammunition. Polisen hittade förutom vapnen och patroner också en stor summa pengar, enligt uppgift cirka 700 000 kronor.

Ingen av de tre männen som anhölls har tidigare dömts för något brott, förutom 35-åringen som tog på sig vapenbrottet.

Han har dömts för rattfylleri. Men de två andra männen ingår i en krets av personer som tidigare förekommit i polisutredningar. Ett gällde ett fall av grov misshandel.

– Tyvärr blev de inte sittande, säger Stefan Sintéus.

Kraven på skärpt lag

Grovt vapenbrott, alltså innehav av både vapen och ammunition, ger med dagens lagstiftning ett års fängelse. Det uppfyller inte kravet för att en misstänkt ska bli begärd häktad, i varje fall inte om någon tar på sig ansvaret för innehavet.

Stefan Sintéus är en av dem som står bakom kravet att vapenlagstiftningen ska skärpas för att hindra att personer som misstänks för grovt vapenbrott försätts på fri fot i väntan på rättegång.

Misstänka ska kunna häktas

Regeringen vill höja straffet för grovt vapenbrott från ett år till två år. Det innebär att åklagare kan begära en misstänkt häktad.

Straffet för synnerligen grov misshandel och grovt rån höjs från 4 års fängelse till 5 års fängelse. Grov misshandel och grov utpressning kan i dag ge 1 år och ska höjas till 1,5 år i fängelse.

Minimistraffet för olaga hot och olaga tvång höjs från 6 månader till 9 månader.

Regeringen tillsätter också en utredning för att se om det är möjligt att döma unga gärningsmän till fotboja.

Källa: regeringen

Inrikesminister Anders Ygeman går nu på samma linje efter att Sintéus tillsammans med Petra Stenkula, chef grova brott i region Syd, gick ut i Kvällsposten hösten 2015 med förslag på en rad andra åtgärder.

– Vi dubblerar straffen för vapenbrott så det blir obligatorisk häktning, sa Anders Ygeman under sitt besök i Malmö dagen efter att en 23-årig man skjutits ihjäl vid Möllevångstorget.

Oroande utveckling

Att barn hittar skarp ammunition är inte ovanligt. Men att ammunitionen hittas i hemmet och sedan hamnar på en förskola oroar honom.

– Ett ärende som detta visar att vissa barn växer upp där kriminalitet är en vardag för barnet, säger Stefan Sintéus.

Att ett barn tar med sig en skarp patron till en förskola är något helt nytt.

Saknar rutiner

– Det är inte allmänt förekommande, säger Elsa Mattia, utbildningschef på förskoleförvaltningen.

Hon har under lång tid inom förvaltningen inte varit med om något liknande.

– Jag har aldrig varit med om att det hänt, säger hon.

I förundersökningar som Kvällsposten tidigare rapporterat om finns exempel på att vapen och ammunition också gömts på allmänna platser i närheten av bostäder.

Men förskoleförvaltningen har inga rutiner för att lära barn att låta bli till exempel ammunition eller vapen om de hittar sådant.

Efterlyser föräldraansvar

Att vapen i dag florerar bland unga i Malmö är väl dokumenterat. En mormor hittade för några år sedan en handgranat i sitt barnbarns sovrum. Sedan förra helgen sitter en 15-åring häktad som på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på en vaktmästare.

15-åringen nekar till brott. Han har två äldre släktingar som båda förekommer i utredningar om vapenbrott. En av dem dömdes i december förra året för grovt vapenbrott. Han togs av polis med skyddsväst och en skarpladdad halvautomatisk pistol i en trappuppgång.

Den här gången var det ett litet barn som i sitt eget hem kom över en skarp patron. Om pojken hade fyllt 15 år hade han blivit misstänkt för vapenbrott. Tingrätter avkunnar rutinmässigt sådana domar.

– Om bristen på föräldraansvar är så påtaglig som i detta fall; hur ska polisen då lyckas arbeta med förebyggande verksamhet, undrar Stefan Sintéus.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!