Sex ställs inför rätta för sprängdåden

Positionen för krevadgropen märkt med pil.
Foto: POLISEN
Platsen för detonationen märkt med röd pil.
Foto: POLISEN
Det sprängskadade fönstret.
Foto: POLISEN
Polisen var snabbt på plats efter dådet.
Foto: Fritz Schibli / TOPNEWS.SE

Malmö. Bevakade av ett stort säkerhetsådrag ställs sex män i åldrarna 16-39 år i dag inför rätta i Malmö för sprängningarna i bostadsområdet Herrgården på Rosengård i julas.

Alla åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse - med sex års fängelse som minimistraff.

Sprängdåden vållade skador för omkring en miljon kronor.

Julveckan förra året detonerade tre sprängladdningar vid fastighetsbolaget Victoria Parks kontor på Ramels väg i Malmö. Explosionerna den 20, 21 och 24 december vållade förödelse och spred rädsla i området.

Ända sedan det hände - och nästan innan det hände - har rättvisan trott sig veta vad som ligger bakom.

Enligt vice chefsåklagare Jenny Lindell hör de ihop med hovrättens beslut att godkänna vräkningen av en familj i ett av Victoria parks hus. De vräktes på grund av obetalda hyror och för att flera familjemedlemmar ägnat sig åt grov kriminalitet.

Två av de sex åtalade tillhör den familjen. Övriga fyra är kompisar till dem. Alla nekar till brott.

Av den omfattande förundersökningen på omkring 1850 sidor framgår att hot har uttalats och att representanter för fastighetsägaren mer än en gång fått veta att familjen tänkte hämnas om beslutet stod fast.

Hoten har varit så många och så allvarliga att en person som skött det praktiska i samband med vräkningar numera har skyddad identitet.

Polisen anpassade till och med sin personalplanering helgen den 21-23 november efter de förväntade oroligheterna.

Den 21 november fastställde Svea hovrätt vräkningen och familjen fick till den 2 januari på sig att flytta. Under den tidsperioden brändes ett miljöhus ner och tre sprängladdningar detonerade.

Åtalas för alla sprängningar

Åklagaren gör gällande att de sex nu åtalade männen ligger bakom händelserna. En av dem - en 20-årig son i den vräkta familjen - åtalas för alla tre sprängningarna och branden i miljöhuset, en åtalas för miljöhuset och julaftonsbomben, och övriga fyra enbart för julaftonsbomben.

Sprängningen den 20 december vållade skador för 466 000 kronor på fönsterrutor, området runt entrédörren, en brandcentral och värmesystemet.

Den 21 december kostade explosionen 254 000 kronor. Då skadades teglet på utsidan av fastigheten, fönsterrutor, värmesystemet och kontorsutrustning.

Julaftonsbomben skadade materiel för 275 000 kronor - tegel, fönsterrutor, staket, värmesystem, en elcentral och kontorsutrustning.

Fyra av de åtalade anhölls i mellandagarna mellan jul och nyår. De var alltså inte kvar i området under nyårshelgen - och då rapporterar polisen:

"Detta års nyårsfirande blev ett av de lugnaste vi minns de senaste åren. Boende var ute på gårdarna och firade nyår på ett sätt de inte brukar vara. Det var också flera boende som uttryckte sin tacksamhet till polisen som genom sin stora närvaro och tidiga ingripanden mot de få som stökade kunde låta den större delen av de boende fira nyår ute på gårdarna."

I maj 2015 ger polisen den här lägesbeskrivningen:

"På Herrgården råder i stort sett lugn. Statistik på tillgreppsbrott visar att det anmäls färre brott än samma period föregående år."

FAKTA

21 november 2014 11:00

Svea hovrätt meddelar beslut att familjen ska vräkas.

23 november 2014 22:39

Brand i miljöhus tillhörande Victoria park på Ramels väg.

20 december 2014 05:04

Första sprängningen i Victoria park på Ramels väg.

21 december 2014 04:09

Ny sprängning i Victoria park på Ramels väg.

24 december 2014 18:09

Tredje sprängningen i Victoria park på Ramels väg.

2 januari 2015

Sista dagen enligt hovrättsbeslut att lämna lägenheten på Ramels väg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!