Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex lemurer flyttade
in – skapade kaos

När det blev för kämpigt att ha sex lemurer i villan i Växjö la paret ut aporna till försäljning. Bilden är från ett annat tillfälle.

När det blev för kämpigt att ha sex lemurer i villan i Växjö la paret ut aporna till försäljning.

Då slog polisen till och paret har nu dömts till dagsböter för artskyddsbrott, skriver Smålandsposten.

– Lemurer är inget som man ska som ett husdjur i ett vardagsrum i Småland, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet, där aporna är tillfälligt placerade.

I Sverige är det endast godkända djurparker som har tillstånd att handla med apor.

Detta förbisåg mannen och kvinnan från Växjö som åkte till Helsingborg och köpte sex ringsvanslemurer på samma gång. Detta eftersom de hade fått ett förmånligt paketpris, har paret berättat i förhör, skriver Smålandsposten.

Kort efter inköpet insåg paret att det inte var helt problemfritt att uppfostra apor i en villa i Växjö. Aporna var väldigt aktiva och rörde sig stundtals fritt i huset. Dessutom lyckades inte två av hanarna att komma överens och hamnade i bråk med varandra.

Tusentals kronor

Trots att kvinnan har berättat att hon var "otroligt fäst" vid aporna så lade paret ut dem till försäljning på nätet för 35 000 kronor styck. Då slog polisen till och hittade fyra vuxna ringsvanslemurer och dessutom två ungar som fötts kort innan.

Två av de vuxna lemurerna som införskaffades i Helsingborg hade lyckats rymma, berättade paret i förhör efter tillslaget som skedde i maj.

Nu, ett halvår senare, har paret fått strafföreläggande i form av dagsböter där åklagaren ålägger paret att betala 3 000 kronor vardera för att slippa en rättsförhandling.

Beslagtagna

De sex aporna är sedan ett halvår tillbaka beslagtagna och inkvarterade på Skansenakvariets rescue center i väntan på placering.

– Aporna mår alldeles utmärkt, de sitter här hos oss. Jag hoppas att detta innebär att de kan placeras och inte behöver sitta hos oss i all evighet, säger Jonas Wahlström, djurexpert på Skansenakvariet, till Expressen.se.

Skansen har redan tillräckligt med lemurer och nu hoppas han att de sex aporna ska hamna på Kolmårdens djurpark, som har uttryckt intresse.

Under det senaste halvåret har den uppdelade lemurgruppen växt samman till en enhet, berättar han.

– De fungerar som en stor familj, och även ungarna har vi lyckats interagera. Vi har lite större möjligheter och kunskap på Skansenakvariet än vad man har i ett vardagsrum i Småland, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!