Sex knivskurna vid  Malmödemonstration

Foto: Patrick Persson/pppress.se

Sex personer misshandlades, varav en allvarligt, i centrala Malmö under natten till söndagen.

Två av de skadade är kvinnor och misshandeln skedde efter en demonstration med anledning av internationella kvinnodagen då ett "stort bråk" enligt polisen ska ha uppstått och flera personer attackerades.

Tre män har under söndagen anhållits, misstänkta för mordförsök.

Alla tre är nazister, uppger polisen enligt Sydsvenskan.

På lördagskvällen arrangerades manifestationen "Ta natten tillbaka" för att demonstrera mot mäns våld mot kvinnor, enligt initiativtagarnas Facebooksida.

Bakom demonstrationen stod den socialistiska Malmöbaserade aktionsgruppen Mangla samt Syndikalisternas ungdomsförbund i Malmö.

Demonstrationen arrangeras kvällstid varje år på internationella kvinnodagen och utgick i år från Möllevångstorget.

Sammanlagt deltog runt 200 personer i demonstrationen.

– Det har varit en demonstration. De gick från Möllevångstorget ner till Gustav Adolfs torg och sedan tillbaka till Möllevångstorget. De var klara strax efter midnatt, säger Calle Persson, informatör på Skånepolisen.

Sex personer misshandlade

Manifestationen gick enligt honom lugnt till.

– Det var några mindre ordningsstörningar, det kastades bland annat färg mot någon butik och det kastades även andra föremål, men ingen skadades, säger Calle Persson.

Manifestationen avslutades vid midnatt. En halvtimme senare uppstod ett stort bråk i hörnet vid Falsterbogatan och Kristianstadsgatan - cirka 400 meter från Möllevångstorget - och polisen larmades till platsen.

Väl på plats upptäckte polis att det rörde sig om fyra män och två kvinnor som skurits och misshandlats. Enligt Skånes universitetssjukhus var fem av personerna lindrigt skadade och en av personerna inledningsvis livshotande skadad.

– Det rör sig om skärskador och misshandelsskador, säger Calle Persson.

På söndagsförmiddagen hade läget för den man vars skador först klassades som livshotande stabiliserats, och läget för honom beskrevs som stabilt men allvarligt.

Nazistiska kopplingar

Tre män har gripits, misstänkta för mordförsök. En av männen greps i anslutning till platsen, en annan greps på sjukhus där han vårdats. På söndagen greps ytterligare en man och alla tre är nu anhållna. Alla tre uppges ha nazistiska kopplingar, enligt Sydsvenskan.

Både de skadade och gripna är i 20-30 årsåldrarna.

Enligt Calle Persson ska attacken ha föregåtts av ett större bråk.

– Det var mycket folk på plats. Vilka som rent fysiskt varit inblandade i ett handgemäng kommer att ta ett tag att reda ut. Vi har identifierat folk som befann sig på platsen men ännu inte hunnit hålla jättemånga förhör, säger han.

Ett vittne berättar för Kvällsposten att han hindrades från att komma in genom sin port på Kristianstadsgatan på grund av det tumultartade bråket.

– Det var totalt kaos med flaskor flygande i alla riktningar. Jag fick vänta tills två ridande poliser hade motat bort folkhopen, säger han.

Tekniska fynd

Enligt polisen är det ännu inte känt vad som kan ha legat bakom attacken.

– Det finns uppgifter som tyder på att det rör sig om personer från olika politiska ytterkanter på höger- och vänsterskalan men resten återstår att utreda. Det finns förmodligen många olika versioner om vad som hände där, säger Calle Persson, informatör på Skånepolisen.

Organisationen Skåne mot rasism höll på söndagen en demonstration på Möllevångstorget med anledning av händelsen.

Även i Göteborg, Stockholm, Lund, Uppsala, Västerås och Umeå ordnades stöddemonstrationer.

Polisen skriver på sin hemsida att vissa tekniska fynd har gjorts och att de gärna vill komma i kontakt med personer kan ha sett något – både innan och efter attacken vid klockan 00:30. Tips kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!