Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex häktade i terrormålet – förberedde bombattack

Polisen slog till på flera adresser i Danmark, som här i staden Ålborg.Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tre personer som greps misstänkta för förberedelser till terrorbrott försattes på fredagen på fri fot av tingsrätten i Köpenhamn.

Samtidigt häktades två andra personer. Under torsdagen häktades dessutom fyra personer i samma ärende. 

Det var under onsdagen som dansk polis genom razzior slog till på flera platser och grep sammanlagt 20 personer, misstänkta för förberedelse till terrorbrott i Danmark.

Under torsdagen ställdes nio personer i åldern 21-28 år inför häktningsdomare i både Köpenhamn och i Odense - anklagade för förberedelse till terrorbrott enligt den danska strafflagens paragraf 114, första stycket. Brottet kan ge upp till livstids fängelse. 

Av de åtta som begärdes häktade i Köpenhamns tingsrätt var sex män och två kvinnor. Samtliga förnekade brott.

Förberedde brott

I Odense begärdes ytterligare en person häktad. Även han förnekade brott.

Flera av de misstänkta anklagades för förberedelse till sprängattacker med TATP-bomber, extremt farliga sprängladdningar tillverkade med hjälp av kemikalien acetonperoxid.

Var attackerna skulle ske har inte gjorts känt.

Flera av de misstänkta har också anklagats för att ha förberett terrorbrott genom att finansiera köp av vapen, ljuddämpare och ammunition.

Under häktningsförhandlingen på torsdagen häktades tre personer i Köpenhamn och en i Odense. Förhandlingen i Köpenhamn började klockan 11.30 och pågick till 21 på kvällen. 

På fredagen häktades så ytterligare två personer efter flera timmars förhandling. Personerna misstänks för att ha finansierat köp av vapen.

Tre på fri fot

Samtidigt försatte domstolen tre personer på fri fot. I de fallen ansågs inte bevisningen tillräcklig. Personerna är dock fortfarande misstänkta för brott.

Hela ärendet har hittills hanterats med stor sekretess. Under slutet av häktningsförhandlingen önskade dock flera av de misstänktas advokater att förhandlingen skulle öppnas upp för allmänheten.

Orsaken var att hela händelsen skapat stor panik hos många i befolkningen. Att öppna dörrarna skulle vara ett sätt att avdramatisera situationen, enligt en av advokaterna. Någon öppen förhandling blev det dock inte.