Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex dagar efter avskedet tar drottningen semester

Drottning Margrethe var djupt tagen av den uppmärkdamhet som visades henne och resten av kungafamiljen vid begravningen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tusentals personer ville följa prins Henriks sista färd. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Efter begravningen åter nu drottning Margrethe på 14 dagars vintersemester.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sex dagar efter att drottning Margrethe, 77, sagt farväl till sin prins Henrik åker hon själv på två veckors hemlig vintersemester.

Det meddelade danska hovet i går.

Semestern är privat och hovet vill inte upplysa om vart resan bär den här gången.

Drottning Margrethe i Danmark brukar av tradition planera in en vårvinterresa för att vila upp sig.

Förra året vid den här tiden gick resan till Norge.

Prins Henriks död har inte fått danska drottningen att ändra i sin kalender. Årets resa sker precis som planerat.

Det betyder att Margrethe lämnar Köpenhamn och regentskapet på måndag - endast sex dagar efter den privata begravningen av maken, prins Henrik.

Resan sker under den period fram till den 14 mars som det utlysts hovsorg i Danmark. Under hovsorgen deltar inte drottningen, kungafamiljen eller hovet i sociala, underhållande tillställningar.

Privat resa

 Kungafamiljen och personal vid hovet kommer att bäras mörka kläder och personer i uniform ska bära sorgband på vänster arm.

Danska hovet upplyser om att den aktuella resan är av privat karaktär. Drottningen kommer inte att utföra några officiella plikter under den 14 dagar långa semestern.

Det enda som är känt av drottningens resa är att den sker till utlandet. Med på resan finns delar av drottningens hovstab.

Den aktuella semestern varar från den 26 februari till den 11 mars. Under den tiden är kronprins Frederik regent hemma i Danmark.

Den senaste tiden har varit extra tung för drottningen, först i samband med Henriks insjuknande i Egypten och senare makens hastiga död hemma i Danmark.

Grät öppet

Det har spekulerats i att Margrethe och Henrik på senare år levde parallella liv och egentligen inte hade så mycket kontakt med varandra.

Prinsens olika utspel om sin ställning i danska kungahuset var också besvärande och det tyngde relationen extra mycket när Henrik meddelade att han inte önskade bli begravd bredvid sin hustru i Roskilde domkyrka.

Men paret var ändå gifta i 51 år och under begravningen grät Margrethe öppet över förlusten av sin älskade make.

I onsdags tackade drottningen de tusentals danska invånarna för all den omtanke man visat Henrik och resten av kungafamiljen, genom att dels paradera förbi kistan inne i Christiansborgs slottskyrka och dels genom alla de blommor som lagts ned.

Visade värme

I meddelandet stod att uppmärksamheten rört kungafamiljen och bidragit till att hjälpa dem igenom den svåra tiden.

– För mig och min familj har det varit djupt känslosamt att få uppleva den värme och sympati som strömmat till oss från hela det danska samfundet, skrev drottningen bland annat.

Experter på danska kungahuset har efter Henriks död sagt att det nu vore ett utmärkt tillfälle för Margrethe att abdikera och låta sonen, kronsprins Frederik ta över regentskapet.

Det troliga är dock att Margrethe fortsätter precis som vanligt i sin regentroll - även efter semestern.