Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex av tio kommuner saknar riktlinjer vid bad

Rais drunknade bara sex år gammal under en skolutflykt.
Foto: JENS CHRISTIAN/PRIVAT BILD
Rais, 6 år, drunknade den 18 augusti 2020 under en idrottslektion i bassängen intill Tångvallaskolan i Falsterbo.
Foto: JENS CHRISTIAN
Flaggan vajade på halv stång efter den tragiska drunkningsolyckan på Tångvallaskolan.
Foto: JENS CHRISTIAN

Sexåriga Rais drunknade under en idrottslektion på Tångvallaskolan i Falsterbo. Bara tre lärare var på då plats för att ta hand om 40 barn.

Enligt en granskning av tidningen Läraren saknar sex av tio kommuner fortfarande centrala riktlinjer vid simundervisning och badutflykter.

– När den lilla pojken förolyckades fick jag en klump i magen och insåg hur farligt det faktiskt kan vara att gå ensam med 30 elever till simhallen, säger en idrottslärare till Läraren

Drunkningsolyckan i Falsterbo i augusti 2020 har lett till att tre lärare och rektorn på Tångvallaskolan nu är mål för en förundersökning på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål där de misstänks för ”vållande till annans död”. 

Skolrelaterade drunkningsolyckor har hittills bara gett villkorlig dom och dagsböter men brottet kan ge upp till två års fängelse.

Skolorna är skyldiga att se till och kontrollera att alla elever i årskurs 6 kan simma minst 200 meter varav 50 meter på rygg. Men i granskningen som reportern Lenita Jellhage på Läraren har gjort vittnar många lärare om stora barngrupper med allt fler icke simkunniga. En idrottslärare i Skåne beskriver hur hon och en kollega skulle simma med 29 elever i årskurs 4. Flera av dem hade diagnoser och en tredjedel kunde inte simma.

– Tre av eleverna fick stanna på skolan då vi inte kände oss trygga med att de följde med. Vi skrev en riskanalys och ville ha med ytterligare en vuxen men fick vi avslag av skolledningen. Att få nej var jobbigt för om jag väljer att ställa in simningen så fullföljer jag inte mitt uppdrag som idrottslärare, säger idrottsläraren till tidningen Läraren.

Många lärare vittnar om alltför stora barngrupper under simundervisning.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Skärpta riktlinjer i Vellinge

Vellinge kommun har efter drunkningsolyckan i fjol skärpt sina riktlinjer. Bland annat håller de sig nu till Svenska Livräddningssällskapets riktlinjer som innebär en vuxen på tre icke simkunniga barn, en vuxen på fem simkunniga barn och en utbildad simlärare på åtta barn. 

Ingen myndighet ansvarar för hur många vuxna som är med under simundervisningen. Tidningen Lärarens granskning av samtliga kommuner i Sverige visar att hälften av de kommuner som har centrala riktlinjer kring bad inte anger inte hur många vuxna som ska delta per barn/elevgrupp vid bad och simning. 

I Lärarens granskning framkommer dessutom att tre av tio kommuner helt saknar riktlinjer/badregler. Två av tio anger att ansvaret för säkerheten ligger på enskilda skolor eller simhallar. Och bara drygt en av tio kommuner håller nu på att utforma riktlinjer. 

Nummer fem av tidningen Läraren, som granskar simundervisningen i skolorna.

4 saker läraren bör kolla innan simningen

• Finns riktlinjer på skolan/sim- hallen och på kommunnivå som du måste känna till och förhålla dig till?

• Vem har ansvaret att göra en riskanalys kring exempelvis antalet barn i förhållande till antalet vuxna, simkunnighet, sjukdomar eller diagnoser som kan påverka, barnens ålder?

• Hur är förhållandena på platsen ni ska besöka, vilken ansvarsför- delning finns för barnen, vilka vuxna har utbildning i hjärt- och lungräddning och livräddning?

• Informera överordnad chef direkt om något inte känns tryggt. Vänd er till skyddsombudet ifall ni inte får gehör för er oro.


Källa: Läraren

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!