Inom loppet av fem dagar briserade fyra bomber i Malmöstadsdelen Rosengård. Foto: Peo MöllerInom loppet av fem dagar briserade fyra bomber i Malmöstadsdelen Rosengård. Foto: Peo Möller

Inom loppet av fem dagar briserade fyra bomber i Malmöstadsdelen Rosengård.


 Foto: Peo Möller
Nu åtalas sex personer för sprängningarna som skedde under julen i fjol. Foto: Peo MöllerNu åtalas sex personer för sprängningarna som skedde under julen i fjol. Foto: Peo Möller

Nu åtalas sex personer för sprängningarna som skedde under julen i fjol.

 Foto: Peo Möller
Foto: Peo MöllerFoto: Peo Möller
 Foto: Peo Möller

Sex åtalas för bomber i Rosengård i Malmö

Publicerad

Fyra bomber briserade – på fem dagar.

Nu åtalas sex män för tre av bomberna i Malmöstadsdelen Rosengård.

– De olika sprängningarna har skett i tätbebyggt område och inneburit en stor fara för människor i närheten, säger åklagaren Jenny Lindell.

Först detonerade en sprängladdning i en bil på Thompsons väg den 20 december. Ett par timmar senare sprängdes entrén till fastighetsbolaget Victoria Parks kontor på Ramels väg.

Dagen därpå briserade en bomb vid fastighetskontoret igen och på julaftonskvällen exploderade ytterligare en kraftig sprängladdning vid Victoria Parks lokaler.

Nystade upp härvan

Dagen därpå greps en 15-åring misstänkt för inblandning i sprängningarna, men redan tidigt började polisen misstänka att 15-åringen inte var ensam. Senare greps och senare också häktades ytterligare ett antal personer misstänkta för inblandning i bombdåden mot Victoria Park.

Redan tidigt började polisen misstänka att ett vräkningsärende på Herrgården kunde ligga bakom attentaten. Polisen har bekräftat att personerna är inblandade i en större härva som omfattar vapen och svarta hyreskontrakt.

En huvudmisstänkt

I dag valde åklagaren Jenny Lindell att väcka åtal mot sex personer för bomberna mot Victoria Park.

En man misstänks för tre av bomberna samt en anlagd brand den 23 november i fjol. En annan man åtalas för bomben på julafton och den anlagda branden.

– Explosionerna orsakade omfattande materiell skada på de utsatta fastigheterna, säger Jenny Lindell.

De övriga fyra åtalas för bomben på julafton.

– Samtliga har på olika sätt deltagit i planeringen och genomförandet av sprängningen på julafton, bland annat genom att transportera sprängmedel eller hålla vakt, säger Jenny Lindell.

Skador för nästan 1 miljon

Sprängningarna rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och branden som skadegörelse. Ingen person skadades vid dåden men bomberna orsakade skador för nästan 1 miljon kronor.

Rättegången mot männen börjar på måndag.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag