Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sex åtalas för bomber i Rosengård i Malmö

Inom loppet av fem dagar briserade fyra bomber i Malmöstadsdelen Rosengård.


Foto: Peo Möller

Nu åtalas sex personer för sprängningarna som skedde under julen i fjol.

Foto: Peo Möller
Foto: Peo Möller

Fyra bomber briserade – på fem dagar.

Nu åtalas sex män för tre av bomberna i Malmöstadsdelen Rosengård.

– De olika sprängningarna har skett i tätbebyggt område och inneburit en stor fara för människor i närheten, säger åklagaren Jenny Lindell.

Först detonerade en sprängladdning i en bil på Thompsons väg den 20 december. Ett par timmar senare sprängdes entrén till fastighetsbolaget Victoria Parks kontor på Ramels väg.

Dagen därpå briserade en bomb vid fastighetskontoret igen och på julaftonskvällen exploderade ytterligare en kraftig sprängladdning vid Victoria Parks lokaler.

Nystade upp härvan

Dagen därpå greps en 15-åring misstänkt för inblandning i sprängningarna, men redan tidigt började polisen misstänka att 15-åringen inte var ensam. Senare greps och senare också häktades ytterligare ett antal personer misstänkta för inblandning i bombdåden mot Victoria Park.

Redan tidigt började polisen misstänka att ett vräkningsärende på Herrgården kunde ligga bakom attentaten. Polisen har bekräftat att personerna är inblandade i en större härva som omfattar vapen och svarta hyreskontrakt.

En huvudmisstänkt

I dag valde åklagaren Jenny Lindell att väcka åtal mot sex personer för bomberna mot Victoria Park.

En man misstänks för tre av bomberna samt en anlagd brand den 23 november i fjol. En annan man åtalas för bomben på julafton och den anlagda branden.

– Explosionerna orsakade omfattande materiell skada på de utsatta fastigheterna, säger Jenny Lindell.

De övriga fyra åtalas för bomben på julafton.

– Samtliga har på olika sätt deltagit i planeringen och genomförandet av sprängningen på julafton, bland annat genom att transportera sprängmedel eller hålla vakt, säger Jenny Lindell.

Skador för nästan 1 miljon

Sprängningarna rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och branden som skadegörelse. Ingen person skadades vid dåden men bomberna orsakade skador för nästan 1 miljon kronor.

Rättegången mot männen börjar på måndag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!