Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex år efter explosionen – nu startar rättegången

En man i 25-årsåldern omkom i arbetsplatsolyckan 2015.
Foto: Jens Christian
Enligt räddningstjänsten skedde sprängningen efter att explosiva varor lämnats kvar från dagen innan.
Foto: Jens Christian

På måndagen startar en rättegång där fyra chefer misstänks för grovt arbetsmiljöbrott i samband med en arbetsplatsolycka då en man i 25-årsåldern omkom, rapporterar Kristianstadsbladet.

Olyckan ägde rum i oktober 2015 i Vångaberget i nordöstra Skåne. En oplanerad detonation slungade i väg ett 340 kilo tungt stenblock som träffade den grävmaskin som mannen satt i.

– Till följd av explosionen har det kommit en skur av stenar i större format som åkt rätt in i hytten hos maskinföraren, sa Mikael Svensson, vakthavande brandingenjör, efter olyckan.

Detonationen inträffade då explosiva varor hade lämnats kvar efter sprängningar föregående dag.

Tre av de fyra chefer som åtalas var verksamma vid det bolag som utförde sprängningarna och den fjärde är styrelseordförande för det företag där grävmaskinisten var anställd. Enligt åtalet har cheferna varit oaktsamma och inte levt upp till kraven i arbetsmiljölagen. Utöver åtalen mot cheferna yrkar åklagaren även på att företagen ska betala tre miljoner kronor vardera i företagsbot.

FLER NYHETER: Jägaren möttes av ovanlig syn – åtta vargar i Skåne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!