Semesterfirare tar med smittan: ”Måste förstå”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland, oroar sig för att personer är mindre villiga till att följa råden nu under sommaren.
Foto: Pressbild
Tre fall i Blekinge kopplas till semesterfirande i Spanien.
Foto: CHRIS EMIL JANßEN / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

Smittspridningen ökar i både Halland och Blekinge.

Flera fall konstateras efter utlandsresor.

– Det är oroväckande och folk måste förstå att smittan finns kvar, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.

Antalet covidfall har ökat två veckor i rad i både Region Blekinge och Halland. Även i Skåne ser man en ökning under samma period.

Förra veckan konstaterades 112 nya fall i Region Halland, vilket är en ökning med 75 procent på två veckor. 

– Vi har fått in ännu fler fall än 112 denna vecka. Det kan se olika ut från dag till dag men redan nu ser vi att det är mer. Det är oroväckande och folk måste förstå att smittan finns kvar, säger Maria Ryberg Mo.

Hon har tidigare berättat för Hallandsposten om den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset som nu helt dominerar är en av orsakerna till ökningen, men smittspårningen visar också att ett ändrat beteende spelar en stor roll.

Relativt ofta har de nya smittats i samband med att de har varit utomlands.

– De flesta som har smittats är unga vuxna mellan 20 till 30 år. Eller i övre tonåren. De rör sig mycket mer i samhället och vaccinationstäckningen är inte lika hög hos dem. Jag förstår att man är trött och less på situationen och tänker att faran är över. Det bekymmersamma är att man är mindra följsamma till att följa råd, säger Maria Ryberg Mo till Kvällsposten.

80 procent av alla vuxna hallänningarna har fått en första dos vaccin och snart 50 procent även den andra.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre utlandsfall från Spanien

Även Region Blekinge ser sambandet mellan ökade covidfall och utlandsresor.

– Spanien, där vi har tre utlandsfall, Grekland och delar av Frankrike är ordentligt påverkade just nu. Det är oerhört viktigt när vi får återvändare från semesterresor att vi är observanta på detta. Det är oerhört viktigt att vi fortsätter arbeta utifrån de restriktioner som finns, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

De senaste fjorton dagar har Region Blekinge fått 25 nya konstaterade covidfall. Tre av dessa, efter att personerna hade varit i Spanien.

– Vi har väldigt lågt antal både provtagningar och positiva test. Men vi vill understryka vikten av att få åldersgruppen 20-29 och yngre att verkligen vaccinera sig. Vi ser rapporter matt det är smittspridning i den gruppen, och det är av yttersta vikt att förebygga det så mycket som möjligt, säger Kjell Ivarsson.

Regionerna slår larm om ökad smitta efter semestern.
Foto: CHRIS EMIL JANßEN / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

”Agera smittsäkert på resmålet”

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att om man har rest inom Norden, har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver man inte testa sig efter utlandsresan. 

– Men det är ju inget som hindrar att även dessa personer testar sig efter hemkomst. Förutom testning så har vi mycket viktiga rekommendationer om att till exempel vara försiktig med att träffa personer i riskgrupp första veckan efter hemkomst och att agera smittsäkert på resmålet, har Anders Tegnell sagt i ett skriftligt uttalande.

FLER NYHETER: Väderkaoset slog till i Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!