Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Selmas föräldrar vann kampen om hennes liv

Ettåriga Selma Rohdin i Älmhult saknar en sväljreflex och riskerar att när som helst kvävas av sin egen saliv. Trots det beviljades hon inte dygnet runt-övervakning. Foto: Privat
Nu har kammarrätten gett Selma tillgång till den assistans hon behöver för att kunna överleva. Foto: Privat

Föräldrarna till ettåriga Selma Rohdin i Älmhult har vunnit kampen mot kommunen.

Flickan som saknar sväljreflex – och därmed riskerar att när som helst kvävas av sin egen saliv – ska få assistans dygnet runt, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Selma Rohdin föddes i november 2017. Hon saknar sväljreflexen och kan kvävas jättesnabbt. 

Familjen har träffat flera neurologer och en specialist som har tittat på genetiken, skickat prover utomlands, gjort muskelmätningar och mycket annat, men läkarna vet inte vad som är fel, enligt mamman Katarina Rohdin.

Vet inte orsaken

– Det man vet är det man ser, att hon är lite svag i vissa muskler. Det har gått att träna upp mycket, men varför sväljreflexen saknas har vi ingen aning om, har Selmas mamma sagt till Kvällsposten.

Selma har en tvåårig storasyster och familjen behöver assistans dygnet runt för att kunna leva ett någotsånär normalt liv. Men Älmhults kommun erbjöd bara sådan hjälp nattetid.

– Selma har en storasyster som snart är två år och hon behöver en person som ser till att hon får blöjan bytt och att maten är lagad. Jag kan inte ta hand om båda barnen – och då menar kommunen att storasystern kan vara på dagis, har Katarina Rohdin sagt.

Vann överklagandet

– Självklart kan hon det, men jag ska inte bli tvingad att sätta mitt andra barn på dagis kvart över sex för att vi har fått ett barn med funktionsnedsättning. Jag tycker att det sänder felaktiga signaler.

Familjen överklagade till förvaltningsrätten – som dömde till Selmas och föräldrarnas fördel. Men kommunen överklagade det beslutet.

I fredags kom så kammarrättens dom. Den ger lilla Selma rätt till assistans dygnet runt.

"Känns helt fantastiskt"

– Det känns helt fantastisk, vi kan vara hemma, leva som en familj, min sambo kommer kunna börja jobba, våra barn kommer få en syskonrelation, säger Katarina Rohdin till SVT Nyheter Småland.

Ansvariga på kommunen bekräftar att de har tagit emot beskedet och har för avsikt att följa det.

– Älmhults kommun har överklagat för att få vägledning i ärendet och det har vi fått nu, säger Charlotte Nygren-Bonier, socialchef i Älmhults kommun, till SVT Nyheter Småland.