Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Selma riskerar att dö – nekas övervakning

Nio månader gamla Selma saknar sväljreflexer.
Foto: Privat
Selma föddes i november förra året.
Foto: Privat

Nio månader gamla Selma Rohdin i Älmhult saknar en sväljreflex – och riskerar att när som helst kvävas av sin egen saliv. 

Trots det beviljas hon inte dygnet runt-övervakning.

– Vi väntar på att få börja leva, säger mamman Katarina Rohdin.

Selma Rohdin föddes i november förra året, efter en normal förlossning. Inget tydde på att hon skulle vara sjuk.

– Ut kommer en liten tjej, och sen visar det sig att hon saknar sväljreflexen och kan kvävas jättesnabbt, säger Selmas mamma Katarina Rohdin. 

Familjen har träffat flera neurologer och en specialist som har tittat på genetiken, skickat prover utomlands, gjort muskelmätningar och mycket annat, men läkarna vet inte vad som är fel, enligt Katarina Rohdin.

– Det man vet är det man ser, att hon är lite svag i vissa muskler. Det har gått att träna upp mycket, men varför sväljreflexen saknas har vi ingen aning om, säger hon.

”Sänder felaktiga signaler”

Katarina och hennes sambo turas om att vistas med Selma på sjukhuset. Till en början gick Älmhults kommun ut med en platsannons, för att bistå med en omfattande vårdassistans. 

I juni kom sedan beskedet att familjen bara får hjälp nattetid.

– När vi säger att sambon ska börja jobba sitter de som frågetecken och säger "va, ska han börja jobba?". Vi behöver hjälp för att återgå till en så normal vardag som möjligt. Man vill försöka fortsätta leva sitt vanliga liv.

Selma föddes i november förra året.
Foto: Privat

Då gjorde familjen en ny ansökan – och beslut fattades om att familjen skulle få hjälp mellan klockan 22 och 07. 

Dessutom skulle hemtjänsten komma någon gång under dagen vid tre tillfällen.

– Selma har en storasyster som snart är två år och hon behöver en person som ser till att hon får blöjan bytt och att maten är lagad. Jag kan inte ta hand om båda barnen – och då menar kommunen att storasystern kan vara på dagis. 

– Självklart kan hon det, men jag ska inte bli tvingad att sätta mitt andra barn på dagis kvart över sex för att vi har fått ett barn med funktionsnedsättning. Jag tycker att det sänder felaktiga signaler, säger Katarina Rohdin.

”Vi väntar på att få börja leva”

Motiveringen som familjen fick av kommunen var föräldraansvar. Familjen har nu överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten.

– Jag har en film som visar hur många sekunder det tar från att Selma ligger som vanligt till att hon visar tecken på att kvävas. Det tar fem sekunder och efter 15 sekunder måste du agera livsräddande. Om man behöver gå på toa, så kan man inte göra det på 15 sekunder. Det är inte normalt föräldraansvar. 

Situationen påverkar hela familjen.

– Vi väntar på att få börja leva. Det vi gör är att vi överlever. Det är riktigt tufft nu, det är det. Vår stora tjej börjar bli medveten om vad det är som händer och börjar gråta när jag säger "nu ska mamma åka". Det gör ont att dela på sig för att kommunen inte tar sitt ansvar, säger Katarina Rohdin.

Kvällsposten har sökt Älmhults kommun.

– Vi får in många ansökningar och tar beslut och de som inte är nöjda kan överklaga till förvaltningsrätten. Mer än så kan jag inte säga, säger Anna Blixt, enhetschef på socialförvaltningen i Älmhults kommun, till SVT Nyheter Småland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!