Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Selma, 20, opererades akut efter vårdmissen

Selma Selimbasic hade ett öppet infekterat sår på låret. Vårdcentralen tappade bort bakterieodlingen. En månad senare opererades hon akut – såret innehöll multiresistenta bakterier. Foto: Privat
Hallands sjukhus där Selma Selimbasic, 20, opererades. Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Selma Selimbasic, 20, från Halmstad hade ett öppet infekterat sår på låret.

När hon sökte vård på sin vårdcentral gjordes en bakterieodling – som slarvades bort.

– Jag frågade om provet varje vecka, men det sa att det kunde dröja. En månad senare opererades jag akut – såret innehöll multiresistenta bakterier, berättar Selma Selimbasic.

Selma Selimbasic, 20, och hennes sambo var på semester i Indonesien när Selma vaknade med en stark smärta i låret.

Hon upptäckte en röd hård böld på baksidan av vänster lår.

– Den smärtade otroligt mycket och jag ringde min moster som är sjuksköterska. Hon tyckte jag skulle vänta med att uppsöka vård tills jag var hemma och bad mig ta värktabletter. Men det hjälpte inte och resten av veckan kunde jag inte sova.

En vecka senare landade paret på Kastrup. De tog tåget till Halmstad, lämnade väskorna hemma i lägenheten och åkte till vårdcentralen. Då hade bölden spruckit till ett öppet sår på tre centimeter.

– Jag hade jätteont, grät och berättade att jag inte kunde sova. Läkaren tog en bakterieodling och jag fick antibiotika. De sa att jag skulle komma in och få såret omlagt varje vecka. Blev det sämre skulle jag få remiss vidare. 

Tappade bort provet

Men antibiotikan hjälpte inte – såret växte och smärtan blev värre. När Selma är på vårdcentralen för att få såret omlagt säger hon att det inte blivit bättre, men ingen i personalen reagerade.

– Jag frågar varje gång om bakterieodlingen, om de fått svar på provet. Men de sa bara att det kan ta tid, att jag ska ha tålamod.

I juni ringer Selmas sambo vårdcentralen. Då hade Salma feber, ont och mådde dåligt. 

– Han frågade efter bakterieodlingen och får svaret att de inte kan hitta den, att den kommit bort. Nästa dag får jag en tid till en läkare.

Under besöket på vårdcentralen behöver läkaren bara ta en snabb titt på såret för att förstå att det är allvarligt. Infektionen har spridit sig och såret har blivit större. 

Hallandsposten var först med att berätta om Selma. 

Såret innehöll multiresistenta bakterier

Selma får en remiss till kirurgerna på sjukhuset i Halmstad som bedömer att hon behöver opereras akut.

– De är chockade. När de kollar min puls ser det att mitt hjärta slår i 150. Då förstod jag att såret dessutom var farligt. När de gör prover upptäcker det att såret innehåller multiresistenta bakterier. Jag läggs in och opereras nästa kväll.

Under sommaren har Selma Selimbasic varit sängliggande – hon har inte kunnat stå eller gå på grund av såret. Det är först nu när det börjat läka som hon kunnat gå korta promenader i parken utanför lägenhetshuset. 

Selma har bytt vårdcentral efter händelsen. Där har hon lämnat ett prov för att se om de multiresistenta bakterierna finns kvar. Det var negativt, men ytterligare två prover återstår. 

Förutom att sommaren spenderats inomhus har Selma missat en resa till familjen på Balkan och sin barndomsväns bröllop.

– Hela den här historien har tärt på mig psykiskt, eftersom jag vet att det kunnat undvikas om provet inte försvunnit och jag fått rätt behandling på en gång. 

Selma skickade in en anmälan till Patientnämnden efter operationen där hon klagar behandlingen och att provet tappades bort. 

Läkare: "Adekvat" undersökning

Därefter fick hon ett brev från vårdcentralen, där de beklagade det som hänt och att bakterieodlingen "försvunnit". Läkaren konstaterade i brevet att den undersökning som gjordes vid första besöket var "adekvat" och skrev enligt Hallandsposten: "Eftersom patienten uppfattades som opåverkad fanns inte någon indikation för att ta puls, blodtryck eller blodprov. Det är inte heller rutin i en sådan situation”.

– Jag grät framför dem av smärta och hade inte sovit på en vecka! Det är otroligt att man kan skriva något sådant. Dessutom är det ingen underskrift på brevet, det tycker jag är oprofessionellt. Jag funderar på att anmäla det här till inspektionen för vård om omsorg, säger Selma Selimbasic. 

Har du några råd till andra patienter som känner att vården inte tar dem på allvar?

– Jag hoppas förstås att jag aldrig mer behöver bli så här sjuk, men om det händer ska jag stå på mig mer. Jag borde ha varit "jobbigare" och tjatat mer om provet än jag först gjorde. Men man tror ju att man är i trygga händer, att vården fungerar i Sverige. 

Beklagar det som hänt

Kvällsposten har sökt vårdcentralen för en kommentar. Chefen för den aktuella vårdcentralen är på semester och i stället svarar Maria Ek och Camilla Kristensson, chef på en av region Hallands vårdcentraler.

– Vi är, som jag nämnde i telefon, inte insatta i patientfallet. Utifrån den information som ges i artikeln kan vi bara beklaga att odlingen kommit bort och att patienten inte är nöjd med den vård och behandling som getts, skriver de i ett mejl till Kvällsposten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!