Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgit Nilsson hedras med egen flaggdag

Operasångerskan Birgit Nilsson utanför sitt hem i Västra Karup på Bjärehalvön i Skåne.Foto: LEIF R JANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon har redan ett museum, stipendium, pris och en staty uppkallad efter sig. 

Dessutom pryder hon 500-kronorsedeln.

Snart får Birgit Nilsson även en egen flaggdag. 

Båstad kommun uppkallar en flaggdag efter operasångerskan Birgit Nilsson. Beskedet kom i torsdags från kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).

– Birgit Nilsson är en viktig person för Båstad även om hon inte längre finns bland oss. Hennes musik lever vidare och museet och de olika evenemangen lockar varje år mängder av besökare till vår kommun. Vi är stolta över Birgit Nilsson och vill gärna hedra henne på de sätt som finns, säger Johan Olsson Swanstein.

Infaller på födelsedagen 

I barndomshemmet utanför Svenstad i Båstad kommun finns sedan 2010 Birgit Nilsson Museum, på hennes egen önskan. Där erbjuds besökarna en guidad tur bland möbler, fotografier och privata tillhörigheter. 

Gitte Lindström Harmark, Birigit Nilssons kusinbarn, är vd för Birigit Nilsson Museum.

– Vi är stolta och glada över Båstads kommuns beslut! Jag är övertygad om att Birgit hade värderat en sådan hedersbetygelse mycket högt. Det är en extra stor ära att bli uppmärksammad på detta sätt hemma på Bjäre, säger hon ett pressmeddelande.

Den nya flaggdagen kommer att äga rum årligen den 17 maj, på Birgit Nilssons födelsedag. 

Gjorde världskarriär 

Birgit Nilsson föddes 1918 och började sjunga redan som treåring. Hon blev antagen till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gjorde tidig karriär på Kungliga Teatern. 

Hon reste sedan över hela världen och sjöng på såväl de största som minsta operahusen. En milstolpe i karriären var när hon debuterade med Isolde i New York.

Den världsberömda operastjärnan avled den 25 december 2005.