Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Se danska drottningens fina gåva till prinsessan Isabella

Drottning Margrethe firar 50 år som regent i år.
Foto: PPE / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

När drottning Margrethes barnbarn Isabella döptes 2007 fick hon en unik gåva av sin farmor. 

Med broschen, som tillhört Margrethes egen farmor drottning Alexandrine, fick Isabella en handskriven lapp. 

Nu visas broschen och lappen, tillsammans med andra smycken, upp i en bok som ges ut i samband med drottning Margrethes 50-årsjubileum. 

Danmarks drottning Margrethe firar som bekant 50 år som regent i år. I samband med jubileet firar hela landet, bland annat med en utställning och en bok, i vilken man kan läsa om drottningens regeringstid genom de kungliga smyckena, rapporterar Billedbladet. 

Ett av smyckena man kan läsa om i boken ”En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker” är en brosch som drottning Margrethe gav sitt barnbarn, prinsessan Isabella, dotter till kronprinsparet av Danmark, Fredrik och Mary.

Smyckesutställning del av jubileet

Prinsessan Isabella fick smycket på sitt dop 2007. På en lapp som kom med gåvan har drottning Margrethe skrivit ”Till Isabella från farmor, dopdagen 1a juli 2007. Detta smycke fick jag på mitt dop, 14 maj 1940 av min farmor drottning Alexandrine.

Broschen innehåller tre stora och flera mindre briljanter som omsluter en vit pärla. Från den triangelformade huvuddelen hänger en rosa pärla i ett delikat hänge. 

Författaren Heidi Laura har till boken ”En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker” fått en bild på lappen.
Foto: Jens Peter Engedal / Politikens Förlag

Boken ”En dronnings smykkeskrin” bygger på en utställning med samma namn, som visas på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Slott på Amalienborg. Den som intresseras av kungliga smycken kommer här kunna se över 200 pjäser ur kungahusets samling. Utställningen kommer dock inte att öppna förrän drottningen officiellt invigt den – när det blir är i nuläget oklart. 

Bilden på gåvan till Isabella finns med i den nyutgivna boken ”En dronnings smykkeskrin”.
Foto: Jens Peter Engedal / Politikens Förlag
Prinsessan Isabella är kronsprins Fredrik och kronprinsessan Marys äldsta dotter.
Foto: Kungahusets Instagram
Danska kronprinsparet med familj.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Litet firande 

För författaren bakom boken, Heidi Laura, berättar drottning Margrethe om sitt förhållande till sina privata smycken. Boken djupdyker i många av pjäsernas historia och vad de kan berätta om den danska kungafamiljen. Drottningens magnifika samling innehåller både arvegods, presenter men också smycken som drottningen själv har låtit tillverka eller valt ut.

Det var den 14 januari 1972 som Margrethe kröntes till drottning, bara 32 år gammal. Under själva jubileumsdagen i fredags uppmärksammades årsdagen, dock i mindre skala än vad som först var tänkt, på grund av pandemin. 

Det stilla firandet inleddes med en mottagning för kungafamiljen på Christiansborg, där Folketingsledamöterna hyllade Danmarks drottning, medd en minneshögtid i Domkyrkan som fortsättning. 

Den planerade lunchen och galafirandet ställdes in helt, men planerna kan komma att återupptas i september, om allt vill sig väl. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!