Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s svar i folkparksbråket – vill dra in bidraget till ABF

Här är några av dagens största inrikesnyheter
Arkivbild. Therese Borg, gruppledare för SD i Region Skåne, tycker att ABF:s agerande är odemokratiskt.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Föreningen bakom folkets park i Knislinge känner sig orättvist behandlade.

Kvällsposten har tidigare skrivit att ABF Skåne var intresserade av att hyra Folkets park i Knislinge men backade för att SD tidigare hyrt lokalen.

Nu vill Sverigedemokraterna i Skåne att ABF får en varning.

– Det handlar om respekten för demokrati, säger Therese Borg gruppledare för SD i kulturnämnden i Region Skåne.

Folkparksbråket har fått en ny vändning efter Kvällspostens och Kristianstadsbladets artiklar – Sverigedemokraterna i Skåne vill att ABF får en varning eller till och med sitt bidrag indraget.

Knislinge Folkets hus och parkförening är medlem i riksorganisationen ”Folkets hus och parker”. De har en policy gällande uthyrningar och avråder medlemmar från att hyra ut till SD, då de menar att de går emot deras värdegrund.

ABF Skåne menar att de backade på grund av den policyn.

Knislinge ligger i Östra Göinge kommun.

”Blir dubbelmoral”

ABF får precis som flera andra studieförbund bidrag från region Skåne.

Nu vill Sverigedemokraterna i Region Skåne att ABF Skåne ska få en varning, och om den inte hörsammas få sitt bidrag indraget. De har därför lämnat in ett initiativärende till kulturnämnden.

SD menar att ABF Skånes agerande är odemokratiskt och kallar det diskriminering.

– Det blir dubbelmoral när man finansierar sin verksamhet med bidrag från det offentliga, som även är skatter från sverigedemokraters löner. Men sedan kan man inte hyra samma lokal som SD tidigare hyrt. Det handlar om respekten för demokrati. Alla måste få ha sin åsikt eftersom alla finansierar det här, säger Therese Borg.

Therese Borg kallar det att ABF Skåne utsatt föreningen i Knislinge för ”en form av ekonomisk sanktion” och menar att de på så sätt försökt få föreningen att exkludera SD.

– Det sägs mellan raderna ”ni ska inte hyra ut till Sverigedemokraterna för då kommer inte vi hyra av er”, säger Therese Borg.

ABF Skåne svarar

Åsa Webeklint, högste chef för ABF Skåne, kallar tilltaget en attack.

– Vi förstår inte vad dom syftar på. Det är en attack mot föreningsfriheten när man vill utföra varningar till en bildnings- och kulturorganisation, vi förstår inte syftet med det, säger Åse Webeklint, högste chef för ABF Skåne.

– Vi som arbetarbildningsförbund väljer lokaler, restauranger, konferensanläggning som har schysta villkor. Det är inget konstigt för oss.

Vad säger du om att SD kallar det exkludering?

– Det kommenterar jag inte. Det får stå för dem, säger Åse Webeklint.

SD störst i ny mätning – S tappar till V: