Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Förbjud andra språk än svenska i skolan

Sverigedemokraterna vill förbjuda andra språk än svenska i skolan.
SD vill att eleverna i Skurup bara ska prata svenska i skolan.
Foto: Shutterstock
”Man får informera att vi tycker det är viktigt att här pratar vi svenska. Det är inte tal om vakter för barnen, det finns ju en del smygröker”, säger Lars Nyström, SD.

Sverigedemokraterna i Skurup vill inför en ny policy i kommunens skolor: Eleverna får bara prata svenska under lektioner och raster.

Nu har de lagt en motion i frågan, rapporterar Lokaltidningen.

– Vi vill informera att: ”Vi har den här situationen och så här vill vi att ni ska uppföra er i skolan.” Sen när de kommer hem får de prata vad de vill, säger Lars Nyström, ledamot i kommunfullmäktige och gruppledare för SD.

Enligt Sverigedemokraterna talas det flera olika språk i kommunens skolor, något som leder till utanförskap och missförstånd.

Nu har partiet lagt en motion om att införa en policy om att svenska ska användas på raster och under lektioner. Det gäller från förskolan till gymnasiet, något som Lokaltidningen var först med att rapportera om.

”Att våga ställa krav på att det talas svenska i våra skolor är att våga ta ansvar för skolan, något som tyvärr saknats under lång tid. Därför är vi övertygade om att det skall vara svenska som normalt används som samtalsspråk i korridorer och klassrum, för en snabbare integration i det svenska samhället”, skriver partiet i förslaget enligt Lokaltidningen.

Se debatten om skolan i Expressen TV:s program Bara politik.

”Omtanke för de nyanlända”

Enligt partiets gruppledare är syftet med förslaget att stärka integrationen.

– Det har kommit många nyanlända till vår kommun och många av dem kan inte svenska i grunden. Nyckeln till att komma in i svenska samhället är språket. Då kan du läsa tidningar, ta del av medier, sen måste du prata svenska för att få ett hyggligt jobb.

– För det är det viktigaste, att få ett jobb och inte hamna i utanförskap. Så vi har resonerat som så att vi måste satsa på att på att de ska lära sig svenska.

Språklektioner undantagna

Tanken är att regeln ska leda till att nyanlända knyter kontakter med svensktalande.

– I skolan träffar du många svenska klasskamrater. Då är det bra om du pratar svenska i stället för att du träffar landsmän som har kommit.

– Barn lär sig snabbt. Det kommer ta en litet tag, men sen pratar de flytande svenska. Vi menar att det är av omtanke för de nyanlända att de lär sig svenska snabbt.

Hur ska detta fungera i praktiken?

– Man får informera att vi tycker det är viktigt att här pratar vi svenska. Det är inte tal om vakter för barnen, det finns ju en del smygröker.

– Vi vill informera att: ”Vi har den här situationen och så här vill vi att ni ska uppföra er i skolan.” Sen när de kommer hem får de prata vad de vill. Det kommer förenkla för att få goda betyg.

Undantaget i den föreslagna policyn är språklektioner i till exempel engelska och franska och minoritetsspråk.

– Vi tänker att vi ska respektera våra minoritetsspråk, säger Lars Nyström.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!