Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s förslag för att stoppa skolket – ansiktskameror

Detta är Sverigedemokraterna
Magnus Olsson är gruppledare för SD.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
SD i Malmö vill testa kameror i skolan för att registrera ansikten.
Foto: Shutterstock

Under kommunstyrelsens sammanträde den 14 augusti i Malmö la Sverigedemokraterna fram en motion om kameror som ska registrera elever.

Syftet är att minska på skolkandet och minska på lärarnas administrativa börda.

– Vi vill prova det på Malmö skolor, och försöka få ner skolket eftersom det finns ett problem med att många skolkar, säger Magnus Olsson, gruppledare för SD. 

Kommunstyrelsen i Malmö hade sammanträde den 14 augusti, och då la Sverigedemokraterna fram två motioner.

En av dem kom från gruppledaren Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour, SD. 

Det handlar om ansiktsigenkänning – och partiet vill tillämpa det i Malmös skolor. 

– Det här är ett förslag som vi har lånat från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, där man har provat ansiktsigenkänning, säger Magnus Olsson, SD. 

Förslaget går ut på att man sätter in kameror i klassrummen, som sedan kan registrera elevernas ansikte – och därmed notera om de är på plats eller inte.

– Syftet är att få ner skolket, eftersom det är ett problem i Malmö – precis som i många andra städer. Det krävs en närvaro i skolan för att man ska kunna få goda resultat och kunna gå vidare ut i arbetsmarknaden, säger Magnus Olsson. 

Ska minska lärarnas arbete

Igenkänningskamerorna ska också minska lärarnas administrativa arbete, menar partiet.

– Eftersom det tar tid från lärarna att behöva registrera alla elever – och de som inte är där, så är det här ett sätt att minska deras börda, säger Magnus Olsson. 

Enligt honom har det funkar bra för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå.

– Vi hade velat börja med att testa på en skola här, och se om det funkar. Man får göra det i samråd med Datainspektionen så att det inte är några lagar som bryts, men det hade varit spännande att testa, säger Magnus Olsson.

”Kan inte glömmas hemma”

Men motionen avslogs under kommunstyrelsens och partiet reserverade sig.

– Det finns ju olika system redan, några skolor har taggar och liknande som registrerar. Men det som är bra med att ansikten fångas på kamera är ju att man aldrig går någonstans utan sitt ansikte – det är svårt att glömma hemma till exempel, säger Magnus Olsson.

Vill även ha slöjförbud 

Sverigedemokraterna lämnade i början av augusti in en motion rörande slöjförbud i Malmös skolor som fick stor uppmärksamhet.

– Jag menar att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar också om att barn ska få möjligheten att vara barn och att samhället måste stå upp för våra grundläggande och traditionella värderingar, skrev Magnus Olsson då i pressmeddelandet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!